Zakumaj.pl

Kulinaria (2173)

  • Jak upiec ciastka korzenne?

    Cynamon, imbir, odrobina chili, trochę kardamonu – to wszystko tworzy niepowtarzalny zapach oraz smak ciastek korzennych. Dobre ciasteczka mogą być dodatkiem do każdej pory roku, jednak ciastka korzenne kojarzą się przede wszystkim z okresem przedświątecznym. Wtedy nie tylko jada się ich więcej, ale chętniej się je przygotowuje. Czytaj więcej »

    ewelinaf

  • Jak zrobić pikantny ajwar?

    Ajvar to element kuchni serbskiej, który wygląda jak sos, jednak nie jest sosem w dosłownym tego słowa znaczeniu. To raczej pasta, powstająca na bazie ostrej papryki, której zawdzięcza nie tylko ostry smak, ale również pomarańczowy kolor. Ajvar sprawdzi się jako dodatek do kanapek, jak również element mięs, sosów, zup, które urozmaici swoim kolorytem. Wypróbuj go, dodając do swojej kuchni coś zupełnie nowego. Czytaj więcej »

    lochness

  • Jak przygotować dobre korniszony?

    Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez korniszonów. Przysmak ten doskonale komponuje się z rybami, z daniami mięsnymi i jest niezastąpionym dodatkiem do wielu surówek. Sklepu oferują sporo dobrych korniszonów, jednak zamiast zdawać się na masową produkcję, warto zapełnić spiżarnię domowymi przetworami. Czytaj więcej »

    ewah

  • Jak przygotować konfitury z jarzębiny?

    Trudno powiedzieć, żeby konfitury z jarzębiny były popularnym przysmakiem – tym bardziej trzeba ich spróbować. Nie tylko zjeść, ale przede wszystkim wykonać, gdyż znalezienie ich w sklepie to prawdziwa loteria, mogą być, jednak niekoniecznie. Jeśli jesteś ciekawa jak smakuje taki przysmak, zbierz jarzębinę oraz skorzystaj ze sprawdzonego przepisu w poniższym artykule. Czytaj więcej »

    aqatua

  • Jak tanio się wyżywić?

    Na jedzenie wydaje się spore sumy pieniędzy, nie tylko miesięcznie, lecz nawet tygodniowo. W ten sposób z budżetu może odpływać dużo gotówki, którą można by spożytkować na coś zupełnie innego. Gdy wydaje Ci się, że przejadasz więcej, niż powinieneś, że kupujesz jedzenie, a ono się marnuje, zweryfikuj swoje nawyki żywnościowe. Czytaj więcej »

    hanaana

  • Jak przygotować oryginalne naleśniki 3 w 1?

    Naleśniki nie są i nie muszą być nudne. Co więcej, mogą stanowić szybkie danie tylko dla dorosłych, jeśli nada się im lekko alkoholowy posmak. W poniższym przepisie proponujemy tzw. naleśniki 3 w jednym, które oferują szybkość, łatwość oraz niecodzienny smak, wart spróbowania przynajmniej raz. Czytaj więcej »

    rav

  • Jak upiec szybkie ciasto ajerkoniakowe?

    Gdy poczujesz ochotę na coś słodkiego nie biegnij od razu do cukierni. Biegnij do kuchni. Smaczny deser możesz zrobić szybciej, niż Ci się wydaje. Wystarczy kilka składników i niecałe 10 minut, żeby cieszyć się doskonałym smakiem oraz słodyczą. Spróbuj, a gdy raz spróbujesz ciasta z ajerkoniakiem, będziesz chciała do niego wracać jak najczęściej. Czytaj więcej »

    elkasin

  • Jak zrobić smaczne ciasto bananowe w 5 minut?

    Szybkie ciasta to wybawienie zarówno na czas niespodziewanej wizyty gości, jak i dla leniwych łasuchów, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni przesadnie dużo czasu. Właśnie im dedykujemy poniższy przepis na ciasto bananowe, które mogą zrobić w kubku, bez konieczności robienia wcześniej wielkich zakupów na wielkie ciasto. Czytaj więcej »

    martaa

  • Jak dobrze przechowywać szparagi?

    Szparagi to warzywa, które są w dalszym ciągu dość nieśmiało obecne w kuchni polskiej. Jednak coraz częściej znajdują się w dietach odchudzających, są polecane jako źródło witamin w tym samym chętniej kupowane. Kupienie nie oznacza jednakże, że będą one wykorzystane od razu, co oznacza, że trzeba zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Czytaj więcej »

    iowna

  • Jak przyrządzić lefse?

    Lefse to przysmak rodem z kuchni norweskiej, który bywa chwalony przez licznych turystów, którzy mieli okazję odwiedzić Norwegię. Dla kogoś, kto nie przepada za rybami będącymi głównym składnikiem tradycyjnej kuchni norweskiej lefse będzie wspaniałym przysmakiem. Pojawia się ono na stołach zarówno bez okazji, jak i w czasie świąt różnego rodzaju, a jego smak zawsze warto podkreślić słodkim farszem. Czytaj więcej »

    clarie

  • Jak zrobić smakowitą choinkę z sera żółtego i pomidorów?

    Bożonarodzeniowe potrawy to nie tylko suty obiad oraz wigilijna kolacja. Przydają się również przystawki, dzięki którym na stole pojawi się coś zachęcającego do dalszego jedzenia. Można pójść na łatwiznę i podać kawałki marchewek albo krakersy, ale można również zrobić pełną świątecznego klimatu choinkę z żółtego sera. Czytaj więcej »

    ziggy

  • Smaczne rybki z jajka na twardo – jak je przygotować?

    Dzieci trzeba czasami zachęcić do jedzenia, poprzez uatrakcyjnienie im posiłku. Rodzice nie zawsze mają czas na bawienie się w tworzenie z produktów spożywczych czegoś zaskakującego, jednak od czasu do czasu – warto. Jeżeli chcesz zaszaleć w kuchni, zrób dziecku rybkę z jajka – będzie wyglądać tak zachęcająco, ze z żalem, choć i z przyjemnością będzie się ją jeść. Czytaj więcej »

    martaa