Advertising
Zakumaj.pl

Potrawy niskokaloryczne (8)

  • Jak zrobić koreczki z szynki i ogórków na przyjęcie?

    Koreczki na przystawkę są bardzo dobrym pomysłem. Zaspokajają pierwszy głód, są pyszne i często opierają się na produktach o sporej wartości odżywczej. Jednym z lepszych pomysłów na smakowity dodatek przed daniem głównym, a do tego liczącym mało kalorii, są koreczki z szynką oraz ogórkiem konserwowym – przeczytaj naszą podpowiedź i zrób je sam. Czytaj więcej »

    fadoo

  • Sposób na zupę pomidorową według Dukana

    Zupy są niezwykle smacznym i zdrowym daniem. Potrafią rozgrzewać, sycą i wspierają układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania się, kiedy zmniejszenie wielkości posiłków może wpłynąć na system odpornościowy. Jeżeli zwykłe zupy wydają się zbyt tuczące, można sięgnąć po przepis na zupę pomidorową według diety Dukana. Zupa jest smaczna oraz niskokaloryczna. Czytaj więcej »

    wezyrek

  • Jak przygotować zimny deser – jogurt mrożony?

    Trzymanie diety i powstrzymywanie się od słodkości jest latem szczególnie utrudnione. Desery lodowe, ciasteczka, słodkie, ale zimne przekąski są wszędzie i ze względu na temperaturę trudno się im oprzeć. Jednak jest rozwiązanie – mrożony jogurt, który jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny niż zwykłe lody, a równie smaczny. Poniżej przedstawiamy łatwy przepis na jego wykonanie we własnej kuchni. Czytaj więcej »

    artiezg

  • Jak przygotować doskonały makaron ze szpinakiem?

    Szpinak kojarzy się z postrachem dzieciństwa, zieloną papką, do której jedzenia zmuszano w przedszkolu. Jednak nie musi tak być i przy pomocy jednego dania można skutecznie odczarować tę zdrową roślinę. Daniem tym jest makaron ze szpinakiem, który może stać się bardzo szybko ulubioną potrawą całej rodziny. Poniżej prezentujemy łatwy i sprawdzony przepis. Czytaj więcej »

    kloi

  • Jak wyhodować kiełki w domu?

    Zanim dam odpowiedź na pytanie postawione w tytule artykułu, kilka słów o tym, dlaczego dobrze jest jeść kiełki. Kiedy roślina kiełkuje, wytwarzają się w niej enzymy, które umiejętnie przekształcają substancje odżywcze na łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Potrafią przekształcić węglowodany w cukry proste, tłuszcze w nienasycone kwasy tłuszczowe, a białka w aminokwasy. Młode pędy roślin zawierają ponadto witaminy B1, B6, B9, C, D, E, H i K oraz m.in. mangan, cynk, selen, fosfor, wapń, potas, sód i żelazo. Chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Zawierają błonnik, dbając tym samym o nasz układ pokarmowy. Jedząc kiełki, chronimy swoje włosy, paznokcie i zęby, zapobiegamy miażdżycy i nowotworom. Stworzenie swojego domowego ogródka kiełkowego niesie wiele zalet. Zatem do dzieła. Czytaj więcej »

    betinka

  • Jakie są zalety przepiórczych jaj?

    Przepiórcze jaja nie zdominowały jeszcze polskich stołów, jednak pojawiają się na nich coraz częściej. Szczególnie w czasie świat wielkanocnych widać, że są chętnie wybierane, próbowane i traktowane jako ciekawe urozmaicenie stołu. Warto rozszerzyć ich stosowanie również na inne dni w roku, ponieważ w jajach przepiórek można znaleźć liczne składniki odżywcze wzbogacające każdą dietę.

    Czytaj więcej »

    matti

  • Zalety odżywcze i lecznicze pora

    Dodawany do zup i sałatek, ale rzadko jedzony. Pływa w zupie, dodaje jej smaku i pewnych wartości odżywczych, jednak częściej wyrzucany niż spożywany. Warto to jednak zmienić, ponieważ por ma nie tylko różnorodne zastosowanie, ale również wiele składników, które każdego porowego sceptyka powinny skłonić do przekonania się do tego warzywa.

    Czytaj więcej »

    aniczka

  • 1
Advertising
Advertising
Popularne tagi
  • przepis na makaron ze szpinakiem
  • pudełko
  • serek naturalny
  • nasiona
  • gotowane warzywa
  • obiad
  • przepiórka
  • serek
  • zupa pomidorowa
  • jaja przepiórcze
  • poziomki
  • śmietana
  • obróbka warzyw
  • gotowanie na parze
  • miedź
  • szpinak
  • alergia
  • jogurt naturalny
  • makaron
  • ochłodzenie
  • koperek
  • natka pietruszki
  • przepis
  • wysiew nasion na sitku
  • witaminy