Advertising
Zakumaj.pl

Doskonałe gruszki w solonym karmelu

Opiekun artykułu: mag
Doskonałe gruszki w solonym karmelu

Doskonałe gruszki w solonym karmelu

Gruszki są wspaniałymi, soczystymi owocami, które doskonale smakują bez dodatków, jednak ich smak można również urozmaicić. Jeżeli doda się do gruszek karmelu, uzyska się deser, który z powodzeniem można nazwać niebem w ustach. Oto podpowiedź, w jaki sposób przygotować ten przysmak.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przygotowanie deseru może być bardzo proste, jednak przed przystąpieniem do pracy trzeba zadbać o zgromadzenie dobrych jakościowo składników, w tym:
    * 6 gruszek,
    * 1 szklanki cukru,
    * 1/4 szklanki kremówki,
    * 180 g solonego masła,
    * szczypty soli morskiej.
    Przyda się także papier pergaminowy oraz tłuszcz w sprayu, do zakupienia w każdych delikatesach.

  • Krok pierwszy

    Gruszki umyć i dokładnie osuszyć z wody. Następnie włożyć do lodówki, dzięki czemu łatwiej będzie zanurzać je w karmelu. Przygotowane masło pokroić w kostkę, odłożyć do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Papier pergaminowy położyć na płaskim blacie. Spryskać tłuszczem w sprayu. Cukier przesypać do garnka. Zacząć podgrzewać, powoli topiąc cukier, cały czas mieszając, żeby nie doszło do przypalenia. Masa będzie gotowa, gdy uzyska brązowy kolor.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zdjąć garnek z pieca i dodać do niego masło, zaczynając mieszać oba składniki. Stopniowo dodawać kremówkę oraz sól morską, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Po uzyskaniu sosu ponownie postawić garnek na piecu i podgrzewać, doprowadzając do wrzenia, lecz tym razem bez mieszania.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wymieszać karmel po zagotowaniu i zdjąć z pieca. Wyjąć gruszki z lodówki. Chwytając je za ogonki, moczyć po kolei każdy owoc w karmelu. Zanurzać, wyciągać i trzymać przez chwilę nad garnkiem, żeby nadmiar karmelu ściekł do garnka. Kłaść na pergaminie.Poczekać, aż karmel zastygnie i dopiero wtedy podawać.

Popularne tagi
  • mikrofalówka
  • przepis na galaretkę z bitą śmietaną
  • toffi
  • soczysta sałatka owocowa
  • ciastka
  • nabiał
  • galaretka cytrynowa
  • sałatka z melona i jagód
  • dzieci
  • owoce w filiżankach
  • porady kulinarne
  • czekolada deserowa
  • biała czekolada
  • brzoskwinie z czekoladą i imbirem
  • migdały
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising