Zakumaj.pl

Jak przygotować grog?

Jak przygotować grog?

Historia grogu sięga jeszcze XVIII wieku, kiedy to rum zaczęto rozcieńczać wodą, żeby marynarze nie upijali się tak łatwo. Zalecił to Edward Vernon, o przezwisku „Old Grog” ze względu na materiał, z którego był uszyty płaszcz, w którym ciągle chodził.

Obecnie grog stanowi jeden z najchętniej wybieranych napojów rozgrzewających w czasie mroźnej zimy. Jeden kubek potrafi rozbudzić i rozgrzać, jak nic innego.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby wykonać aromatyczny i smaczny grog, należy przygotować pełen zestaw składników, czyli:
    * 600 ml wody,
    * 150 ml rumu ciemnego,
    * 2 cytryny,
    * 4 goździki,
    * 2 łyżki cukru,
    * kawałek laski cynamonu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę przelać do garnka i zacząć podgrzewać. Wrzucić do niej wszystkie goździki, cynamon oraz cukier.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy cukier całkowicie się rozpuści, można przejść do łączenia kolejnych składników. Najpierw wlać rum i zamieszać.Z cytryn wycisnąć sok, wyjąć pestki, jeśli wpadły do niego w czasie wyciskania i dodać do wody z alkoholem. Zamiast cytryn można użyć również limonek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podgrzewać jeszcze przez chwilę, po czym przelewać do szklanek. Przed przelaniem można odcedzić grog, żeby w szklankach nie znalazły się goździki ani cynamon.Podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ najlepszy grog to grog gorący. Szklankę można ozdobić plasterkiem cytryny, limonki albo suszonego jabłka.