Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować mrożoną kawę z bitą śmietaną?

Opiekun artykułu: mwieteska
Wymagany czas: 20 min.
Jak przygotować mrożoną kawę z bitą śmietaną?

Jak przygotować mrożoną kawę z bitą śmietaną?

Bez mrożonej kawy trudno wyobrazić sobie ciepłe dni. Idealne ochłodzenie oraz rozbudzenie, jak również deser do powolnego popijania – dobrze jest od czasu do czasu przygotować sobie taki smakołyk, ciesząc się jego smakiem. Jeśli urozmaici się kawę dodatkami, będzie nie tylko lepsza, ale zacznie przypominać napoje podawane w kawiarniach.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do smacznej kawy mrożonej potrzebne są smaczne składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:

    * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,

    * 1 szklanka wody,

    * 20 dag śmietanki kremówki 30%,

    * mleko,

    * lody waniliowe,

    * cukier puder,

    * kakao.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wsypać do kubka kawę rozpuszczalną. Wodę zagotować i zalać nią kawowy napar. Zamieszać, żeby proszek dobrze się rozpuścił. Dosłodzić kawę cukrem – może być jej dowolna ilość, w zależności od tego, jaki smak chce się uzyskać. Dolać mleko, najlepiej o zawartości tłuszczu 2%.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Poczekać, aż kawa ostygnie i włożyć kubek z kawą do lodówki. Schładzać przez 2 godziny, po czym rozlać schłodzoną kawę do 2 wysokich szklanek.Śmietanę kremówkę przelać do miski – śmietanka powinna być zimna, wtedy lepiej się ubije – ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodać 1 łyżeczkę cukru pudru dla lepszego smaku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do każdej porcji kawy włożyć 1 gałkę lodów waniliowych – można również użyć lodów kawowych dla pogłębienia smaku kawy. Następnie ozdobić całość bitą śmietaną. Posypać całość kakao, żeby mrożona kawa prezentowała się jeszcze lepiej i zachęcała do popijania. Tak ozdobiony napój serwować i delektować się jego chłodzącymi możliwościami.Dobrym dodatkiem do kawy mrożonej jest likier amaretto albo likier czekoladowy, który nada kawie jeszcze ciekawszy smak.

Popularne tagi
  • pobudzenie
  • wakacyjne napoje
  • herbata
  • kawa z likierem pomarańczowym
  • sposób krojenia cytryny
  • filtrowanie
  • szablon
  • przysmak
  • temperatura
  • chili
  • przygotowanie gorącej czekolady
  • likier pomarańczowy
  • gotowanie rabarbaru
  • układ krwionośny
  • wanna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising