Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczne i ładne bułeczki z krzyżykiem?

Opiekun artykułu: niemczyk
Jak przygotować smaczne i ładne bułeczki z krzyżykiem?

Jak przygotować smaczne i ładne bułeczki z krzyżykiem?

Wielkanocne przysmaki obejmują dużą liczbę dań, pasujących zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Wśród nich na uwagę zasługują bułeczki z krzyżykiem, idealnie pasujące do wielkanocnego śniadania, choć nie tylko. Można podawać je z dżemem, z masłem, z wiosennymi warzywami oraz włożyć do koszyczka ze święconką jako ładną ozdobę. Oryginalne bułeczki z krzyżykiem pochodzą z kuchni angielskiej i są jadane w Wielki Piątek.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do działania, czyli do pieczenia bułeczek, niezbędne jest przygotowanie wszystkich składników spożywczych. Wśród nich potrzebne są:
    * 50 g drożdży,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1 szklanka mleka,
    * 3,5 szklanki mąki,
    * 2 jajka,
    * 4 łyżki oleju,
    * 2 laski wanilii,
    * 150 g żurawiny,
    * cukier puder.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka przelać mleko. Dodać 2 łyżki cukru i zacząć podgrzewać. Mleko powinno osiągnąć temperaturę 45 stopni Celsjusza. Do zmierzenia temperatury wystarczy użyć termometru kuchennego. Gdy mleko będzie podgrzane, dodać drożdże i wymieszać je z płynem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę przesypać do dużej miski. Wbić jajka, wsypać żurawinę, resztę cukru oraz olej. Zamieszać lekko, po czym wmieszać do składników wyrośnięty zaczyn. Mieszać aż do uzyskania jednolitego ciasta.Laski wanilii przekroić wzdłuż. Ziarenka dodać do ciasta i jeszcze raz zamieszać. Miskę zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe ciasto podzielić na 8 – 10 części i dłońmi oprószonymi mąką uformować bułeczki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić po raz kolejny do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec przez 10 – 15 minut.W czasie, kiedy bułki się pieką, przygotować gęsty lukier z białka i cukru pudru. Po upieczeniu oraz wystudzeniu bułeczek zrobić na nich lukrem krzyżyki. Podawać na deser lub na śniadanie w pierwszy dzień świąt.

Popularne tagi
  • produkt spożywczy
  • symbol płodności
  • węgry
  • składniki na babkę piaskową
  • budyń kokosowy
  • przysmaki na tłusty czwartek
  • folia srebrna
  • cukier trzcinowy
  • sposób farbowania jajek
  • jajko sadzone
  • tradycyjny chrust
  • mech
  • pieczenie ciasteczek wielkanocnych
  • suche drożdże
  • sposób wykonania świeczki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising