Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec ciastka-pajęczyny?

Opiekun artykułu: getlerek
Jak upiec ciastka-pajęczyny?

Jak upiec ciastka-pajęczyny?

Odrobina pajęczyn to idealna ozdoba na Halloween. Nie tylko jako ozdoba na okna i stół, ale również jako ozdoba na ciasteczka. Dzięki temu ciastka będą znacznie bardziej interesujące. Można je z powodzeniem wykonać samodzielnie lub z pomocą pozostałych członków rodziny.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie ciasteczek z pajęczyną nie jest trudne, jednak trzeba do tego zebrać odpowiednie składniki, a wśród nich:
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 1,25 szklanki cukru,
    * 0,75 szklanki kakao,
    * 170 g masła,
    * 1 jajko,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * sól,
    * 1 opakowanie polewy czekoladowej (mlecznej lub deserowej).

  • Krok pierwszy

    Masło posiekać na mniejsze kawałki, wsypać cukier i zacząć ucierać albo ubijać mikserem. Masa powinna być bardzo puszysta, wpłynie to pozytywnie na jakość ciastek. Gdy osiągnie się upragniony efekt, dodać jajko i nadal mieszać, aż do połączenia się całości w gładką masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do masy o odpowiedniej konsystencji dodać suche składniki. Mąkę można wcześniej wymieszać z proszkiem i sodą w osobnej misce, i dopiero wtedy dodawać. Szybko zagnieść całość w jednolitą masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Najlepsze jest osiągnięcie grubości 5 mm, jednak można trochę grubsze. Ciastka będą wtedy bardziej wilgotne.

    Szklanką lub okrągłą foremką wycinać z ciasta okrągłe ciasteczka i układać je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 – 15 minut. Po upieczeniu ostudzić.W tym czasie rozpuścić polewę czekoladową i zacząć malować nią pajęczyny na ciasteczkach. Należy robić cienkie kółka od najmniejszego na środku ciastka po największe na brzegu, a następnie przeciąć je kilkoma paskami z czekolady. Ozdoba zacznie przypominać pajęczynę. Dla ozdoby można dodać do ciasteczka żelkę w kształcie pająka.

Popularne tagi
  • miotła
  • dynia wampir
  • brokat
  • body
  • irish cream
  • przebrania
  • symbol halloween
  • zupa na halloween
  • hobby
  • prześcieradło
  • jak przemienić dynię w nietoperza
  • przygotowanie lampionu
  • ozdoba domu
  • jak zrobić lampion z wizerunkiem ducha
  • magia dyni
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising