Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić babeczki komunijne?

Opiekun artykułu: lorra
Jak zrobić babeczki komunijne?

Jak zrobić babeczki komunijne?

Uroczystość komunijna jest niezwykle ważna dla dziecka. Rodzice i księża starają się przygotować dziecko jak najlepiej do tego dnia, żeby poczuło całym sobą, że to przede wszystkim wydarzenie duchowe. Jednak po mszy, po przyjęciu Ciała Chrystusa, warto sprawić dziecku dodatkową przyjemność i przygotować komunijne muffinki, idealne dla najmłodszych.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie babeczek wymaga przygotowania odpowiednich składników, zarówno na ciasto, jak i na krem. Do przyrządzenia ciasta niezbędne są:
    * 250 g mąki,
    * 100 g cukru,
    * 100 g białej czekolady,
    * 90 g masła,
    * 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    * 50 g białej czekolady truskawkowej,
    * 200 ml mleka,
    * 2 duże jajka,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1/2 pomarańczy.
    Do przygotowania kremu potrzebne są:
    * 500 g mascarpone,
    * 500 ml śmietany kremówki,
    * 5 łyżek cukru pudru,
    * 1,5 cytryny.
    Konieczne są również papierowe papilotki, dzięki którym babeczki przybiorą odpowiedni kształt.

  • Etap pierwszy

    W rondelku roztopić masło, a następnie odstawić do wystygnięcia. W osobnym naczyniu zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, tak żeby sypkie produkty przemieszały się ze sobą dokładnie.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Do masła, które jest już chłodne, dodać mleko oraz jajka i zamieszać, łyżką albo trzepaczką, delikatnie, jeszcze nie ubijając składników. Białą czekoladę posiekać na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

  • Etap trzeci

    Suche składniki połączyć z masą jajeczno-maślaną i dobrze wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą, tworząc płynne, żółte ciasto. Dodać kawałki czekolady. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą, po czym na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę prosto do ciasta i ponownie wymieszać.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Przygotować papilotki, po czym napełnić je ciastem przy pomocy łyżki do 2/3 wysokości. Ułożyć na blasze, po czym wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

  • Etap piąty

    Etap piąty

    Śmietanę i mascarpone należy ubić ze sobą na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, sok z cytryny oraz skórkę startą z cytryny. Wymieszać dokładnie, żeby uzyskać jednolitą konsystencję, po czym przełożyć krem do szprycy piekarskiej i nanosić go na powierzchnię babeczek. Ozdabiać gwiazdkami lub motylkami, które będą wyglądały bardzo radośnie i dopasują się do uroczystego dnia.

Popularne tagi
  • kulinaria
  • komunia
  • buty
  • kuchnia
  • jedzenie
  • przysmak
  • skórka cytrynowa
  • ozdoby do babeczek
  • wygodne buty
  • dodatki komunijne
  • świętowanie
  • pierwsza komunia święta
  • deser
  • kultura
  • klasyczna elegancja
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również