Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić słodkie ciastka z dziurką?

Opiekun artykułu: ariane
Jak zrobić słodkie ciastka z dziurką?

Jak zrobić słodkie ciastka z dziurką?

Kruche ciasteczka z dziurką to jeden ze smaczniejszych pomysłów na deser. Ciasteczka nie tylko ładnie wyglądają, lecz przede wszystkim bardzo dobrze smakują. Można jeść je bez dodatków bądź oprószone cukrem pudrem albo maczane w herbacie. Zanim jednak wymyśli się sposób na ich podanie oraz skonsumowanie, warto zapoznać się z przepisem, który pozwoli je wykonać. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby przygotować smaczne ciasteczka, niezbędne jest przygotowanie następujących świeżych, składników:
    * 310 g mąki,
    * 250 g masła,
    * 2 żółtek,
    * 6 łyżek kwaśnej śmietany,
    * 5 łyżek cukru,
    * 2 łyżek cukru pudru,
    * 1 łyżeczki cukru waniliowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu przed rozpoczęciem działania ustawić piekarnik na temperaturę 190 stopni Celsjusza. Sięgnąć po miskę i posiekać do niej masło na małe kawałeczki. Dodać mąkę i palcami zagnieść lekko, tak by uzyskać konsystencję przypominającą kruszonkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do ciasta dodać pozostałe składniki – bez cukru zwykłego – szybko zagniatając gładką kulę. Nie trzeba martwić się, jeżeli w cieście nadal widać drobinki masła, nie przeszkodzi to w skutecznym upieczeniu się ciasteczek.Gotowe ciasto położyć na posypanej mąką stolnicy i spłaszczyć lekko dłonią. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, po czym złożyć na pół, jeszcze raz na pół i po raz drugi rozwałkować na cienki placek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką kółka, następnie kieliszkiem lub korkiem wykrawać w kółkach dziurki. Resztek ciasta nie należy wyrzucać, można z nich upiec małe ciasteczka albo zagnieść na końcu i wyciąć jeszcze kilka kółek. W miseczce zamieszać białko, do drugiej wsypać cukier zwykły. Moczyć ciastka w białku i cukrze, a następnie układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć pełną blaszkę do piekarnika i piec 20 – 25 minut, aż ciastka dobrze się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy podawać do kawy albo do herbaty. Smacznego!

Popularne tagi
  • szybkie pączki
  • przepis na ciastka serduszka
  • barwnik spożywczy
  • banan
  • orzeszki pistacjowe
  • potrawa
  • muffinki malinowe
  • goście
  • dzień matki
  • cynamon
  • zdrowe słodycze
  • wycinanie ciasteczek
  • przepis na muffinki malinowe
  • ciastka bananowe
  • przepis na ciastka owsiane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising