Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na caffè latte

Opiekun artykułu: goklub
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 10 min.
Przepis na caffè latte

Przepis na caffè latte

Caffè latte to nic innego jak mocna, włoska kawa espresso, którą zalewa się spienionym mlekiem. Można powiedzieć, że jest to rodzaj kawowego deseru, wypijanego popołudniami w kawiarniach lub rozgrzewającego napoju w chłodne, jesienne poranki. Mając spieniacz do mleka, możemy ją także wykonać w domu – będzie równie smaczna, co ta kupna, a dodatkowo będziemy mogli ją dowolnie doprawić różnymi słodkimi dodatkami. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu i wykonaj latte dla siebie i znajomych.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Przepis na jedną kawę:

200 ml zaparzonej kawy

¾ szklanki mleka

cukier do osłodzenia kawy

szczypta cynamonu

szczypta słodkiego kakao

spieniacz do mleka

Przepis na jedną kawę: 200 ml zaparzonej kawy ¾ szklanki mleka cukier do osłodzenia kawy szczypta cynamonu szczypta słodkiego kakao spieniacz do mleka
  • Zaparzanie kawy

    Zaparz kawę w filiżance, ekspresie lub też zrób to w kawiarce, jeśli chcesz, aby napar kawowy był naprawdę mocny. Kawę posłodź wedle uznania.

  • Spienianie mleka

    Spienianie mleka

    Mleko przelej do rondla i podgrzewaj je, ale nie doprowadź do wrzenia. Jeśli masz miarkę na pokrywce lub termometr kuchenny, to sprawdź temperaturę mleka – powinno mieć około 60°C. Przelej mleko do przezroczystej szklanki i następnie, używając spieniacza, spieniaj je przez minutę. Jeśli nie masz spieniacza, możesz także użyć miksera. Włącz go na małe obroty i spień mleko, a następnie przełóż je delikatnie do szklanki.

  • Przelewanie kawy

    Zaparzoną kawę przelej do naczynia z dzióbkiem. Teraz z tego naczynia przelejesz kawę do szklanki ze spienionym mlekiem. Zrób to bardzo ostrożnie i delikatnie, przy samej ściance, starając się jednocześnie nie przechylać szklanki. Jeśli nie masz małego naczynia z dzióbkiem, wówczas użyj lejka.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Kawę podawaj w szklankach, gdyż wtedy prezentuje się najlepiej. Spienione mleko posyp szczyptą cynamonu oraz słodkiego kakao. Smacznego!

Popularne tagi
  • antyoksydanty
  • przeciwutleniacze
  • podawanie herbaty
  • azjatycki napój
  • afrodyzjak
  • śmietana kremówka
  • porady kuchenne
  • proporcje kawy
  • przepisy na kawę
  • jakie są cenne właściwości herbaty
  • liście czerwonokrzewu
  • tłuste mleko
  • gorzka czekolada
  • dodatek do napojów
  • parzenie herbaty rooibos
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising