Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na domowe lizaki z czekolady

Opiekun artykułu: mattek
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 15 min.
Przepis na domowe lizaki z czekolady

Przepis na domowe lizaki z czekolady

Kto z nas nie lubi słodyczy? Szczególne miejsce w królestwie smakołyków zajmuje czekolada. Pojawia się w niezliczonej ilości wersji, podawana jako dodatek albo grająca główną rolę. Świetnymi smakołykami, które można z niej wykonać, są czekoladowe lizaki. Ciężko dostać takie w sklepie, a jeśli już się uda, to najczęściej są dość drogie i niezbyt smaczne. Ich domowy odpowiednik będzie nie tylko tańszy w przygotowaniu oraz smaczniejszy, ale na dodatek może być świetną zabawą dla dzieci.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

forma do kostek lodów

1 tabliczka czekolady

pół szklanki cukru pudru (ok. 100 gram)

plastikowe łyżeczki

wiórki kokosowe

posypka do ciast

forma do kostek lodów 1 tabliczka czekolady pół szklanki cukru pudru (ok. 100 gram) plastikowe łyżeczki wiórki kokosowe posypka do ciast
  • Czekolada

    Czekolada

    Przygotuj tę czekoladę, której smak najbardziej lubisz. Nada się zarówno gorzka, mleczna, jak i biała czekolada. Możesz również przygotować wersję mieszaną, w której użyjesz różnego rodzaju czekolady i stworzysz warstwowe lizaki. Roztop kostki czekolady w kąpieli wodnej i dodaj do nich pół szklanki cukru pudru. Mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji i pozbądź się wszystkich grudek.

  • Przelej do foremek

    Przelej do foremek

    Przygotuj foremki do lodów, najlepiej o dość dużych otworach. Możesz również użyć specjalnych form do lodów, z patyczkami w zestawie. Gotową masę przelej do foremek, a następnie włóż w nią plastikowe łyżeczki, które będą pełniły rolę patyczków. Możesz również użyć drewnianych szpatułek do lodów, są one dostępne w sprzedaży w supermarketach. Jeśli będziesz zmuszony kupić więcej, nie martw się, z pewnością przydadzą się do innych przepisów na lizaki lub lody. Włóż foremkę z lizakami do lodówki na parę godzin, aby stężały.

  • Ozdoby

    Gdy lizaki będą gotowe, wyjmij je ostrożnie z foremek, by nie wyrwać patyczków. Możesz teraz ozdobić je kolorową posypką do ciast bądź wiórkami kokosowymi. Dzieciaki z pewnością będą też miło zaskoczone, jeśli posypiesz je kwaskowatym, strzelającym w buzi cukrem. Możliwości ozdób jest naprawdę wiele, a po zapakowaniu w plastikową folijkę zawiązaną wstążką twoje domowe lizaki będą również świetnym dodatkiem do prezentu. Z pewnością ucieszą każdego amatora czekolady oraz pysznych słodyczy.

Popularne tagi
  • konserwanty
  • prażone migdały
  • jak zrobić gofry
  • ciągutki
  • bananowy pudding
  • pączki
  • ciasteczka z jagodami
  • lody
  • przekąska do filmu
  • ser kozi
  • dzień matki
  • ciasteczka z kardamonem
  • domowe czekoladki z daktylami
  • blacha z piekarnika
  • przepis na gofry
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising