Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna kawa z rozgrzewającym cynamonem

Opiekun artykułu: nataliam
Pyszna kawa z rozgrzewającym cynamonem

Pyszna kawa z rozgrzewającym cynamonem

Rozgrzewająca kawa może być wyjątkową przyjemnością na zimowe popołudnie. Aby ją przygotować, warto zrobić coś więcej, niż zalać proszek lub zmielone ziarna kawy wrzątkiem. Można skorzystać z jednej z najlepiej rozgrzewających zimowych przypraw – cynamonu. Dzięki niemu popołudniowy napój stanie się wyjątkowym deserem, który sprawi, że nawet najbardziej przygnębiające popołudnie stanie się lepsze.

Advertising
Advertising
  • Składniki do kawy

    Składniki do kawy

    Kawa jest zazwyczaj stałym elementem w większości domów, jednak tym razem niezbędne jest coś więcej niż tylko ona i mleko. Wśród składników dobrego deseru powinny znaleźć się:
    * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
    * 2 łyżeczki cukru,
    * 1 szklanka mleka,
    * 3/4 szklanki wody,
    * 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku,
    * bita śmietana (opcjonalnie).
    Dla osób, które przebywają na diecie, zamiast białego cukru polecany jest cukier brązowy. Jednocześnie komponuje się on bardzo dobrze z cynamonem, podkreśla jego smak i dodaje szczypty egzotyki do popołudniowego napoju.

  • Etap pierwszy

    Do garnka lub wysokiego rondelka wlać mleko oraz wodę i rozpocząć podgrzewanie na małym ogniu – cały czas pilnując, aby nie wykipiało. Gdy mleko zacznie się gotować, wówczas można dodać kawę rozpuszczalną i zamieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, aż do dokładnego rozpuszczenia się kawy w przygotowanym płynie.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Kiedy kawa całkiem się rozpuści, dodać cukier i znów zamieszać. Następnie dodać cynamon. Jeżeli jest się jego wielkim wielbicielem, można dodać więcej, zamiast ilości podanej w przepisie, jednak wówczas kawa może być ostrzejsza, a smak przyprawy zdominuje pozostałe. Zamieszać całość aż do połączenia się składników. Uważać, żeby nie doszło do przypalenia mieszanki.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Przygotowaną aromatyczną kawę można przelać do przygotowanych wcześniej kubków lub kubka i od razu podawać lub ozdobić przed podaniem. Bitą śmietanę wycisnąć z dozownika na powierzchnię kawy – najlepiej w dużej ilości – i posypać cynamonem albo startą na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladą. Jeżeli kawa ma się stać dodatkiem do miłego popołudnia z kimś bliskim, warto zadbać o dodatkową oprawę i ozdobić bitą śmietanę laską wanilii lub ciasteczkami maślanymi. Można je pokruszyć na bitą śmietanę albo ułożyć na talerzyku przy kubku z kawą. Będzie do przyjemny dodatek do deseru. Dodać łyżeczkę i delektować się rozgrzewającą mocą cynamonu.

Popularne tagi
  • choroba
  • kuchnia grecka
  • biała herbata
  • bombila
  • działanie czerwonej herbaty
  • dodatek do napojów
  • marynowanie mięsa
  • sól
  • czajnik
  • kawa orzechowa
  • azja
  • rak
  • rodzynki
  • piana z mleka
  • ekspres do kawy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising