Advertising
Zakumaj.pl

Rozgrzewająca pikantna czekolada – jak przygotować?

Opiekun artykułu: partycjak
Wymagany czas: 20 min.
Rozgrzewająca pikantna czekolada – jak przygotować?

Rozgrzewająca pikantna czekolada – jak przygotować?

W czasie zimy ciało szczególnie często domaga się ciepłego napoju. Kawa i herbata mogą w końcu się znudzić, dlatego warto mieć zapasowe rozwiązanie. Jest nim gorąca czekolada. Jej słodki smak oraz ciepło sprawiają że jest dobrym deserem, który cieszy zmysły, a dodanie do niej chili znakomicie rozgrzewa. W związku z tym warto znać prosty przepis, który pozwoli szybko ją przygotować.

Advertising
Advertising
  • Czekolada dla dwojga

    Czekolada dla dwojga

    Żeby przygotować dobrą czekoladę, należy zadbać o odpowiednie składniki, wśród których znajdują się:
    * 400 ml mleka,
    * 100 g czekolady, gorzkiej albo mlecznej,
    * 6 łyżek śmietanki 30%,
    * 2 łyżki cukru pudru,
    * 1/3 łyżeczki ostrego chili w proszku,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu,
    * bita śmietana.
    Poza produktami spożywczymi wystarczy zadbać jeszcze o wysoki rondel oraz dwie filiżanki, w których będzie można celebrować smak czekolady.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Mleko należy wlać do rondla. Po lekkim podgrzaniu dodajemy śmietankę oraz cukier puder. Mieszamy, po czym podgrzewamy dalej na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aby mieć pewność, że cukier rozpuści się, a nie przypali. Mieszanie ma również zapobiec zagotowaniu się płynów, do czego nie wolno dopuścić, gdyż zepsuje to smak i konsystencję czekolady.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wybraną czekoladę trzeba pokroić na drobne kawałki albo zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie wsypuje się ją do mleka ze śmietanką. W tym momencie należy rozpocząć ciągłe mieszanie mikstury, dopóki czekolada nie rozpuści się całkowicie. W zależności od mocy podgrzewania może potrwać to nawet 10 minut, jednak lepiej nie przyśpieszać procesu poprzez zwiększanie ognia pod garnkiem. Może to spowodować przypalenie mleka i garnka. Gdy czekolada będzie już całkiem rozpuszczona, można dodać cynamon oraz chili. Jeżeli lubi się bardzo ostre smaki, można dodać odrobinę więcej chili. Po dodaniu przypraw należy dokładnie rozmieszać miksturę i zagotować.

  • Podawanie czekolady

    Podawanie czekolady

    Gotowy napój należy od razu przelać do przygotowanych wcześniej filiżanek. Można pić go od razu, bez dodatków albo ozdobić bitą śmietaną, pokrywając nią całą powierzchnię czekolady. Warto posypać ją cynamonem lub chili, dzięki czemu całość będzie się ładniej prezentować. Dzięki cynamonowi oraz chili czekolada ma działanie rozgrzewające, więc warto popijać ją w najchłodniejsze zimowe wieczory.

Popularne tagi
  • śniadanie
  • likier lukrecjowy
  • kawa z cynamonem
  • zastosowanie kawy
  • składniki odżywcze
  • napój alkoholowy
  • brzoza
  • właściwości białej herbaty
  • naczynie do yerba mate
  • zdrowe żywienie
  • pianki
  • pobudzająca gorąca czekolada
  • mężczyzna
  • picie i dieta
  • płukanie yerba mate
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising