Advertising
Zakumaj.pl

Sangria z jabłkami i cynamonem – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: geromo
Wymagany czas: 25 min.
Sangria z jabłkami i cynamonem – jak ją przyrządzić?

Sangria z jabłkami i cynamonem – jak ją przyrządzić?

Sangria jest napojem znanym i lubianym o każdej porze roku. Ma wspaniały smak oraz ładny kolor, który zachęca do popijania. Z powodzeniem można ją przygotować z dowolnych składników, w tym z jabłek, które nadadzą sangrii wyjątkowy aromat. Jeśli jeszcze takiej wersji nie próbowałaś – zapraszamy do skorzystania ze sprawdzonego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki spożywcza są potrzebne?

    Jakie składniki spożywcza są potrzebne?

    Aby móc delektować się pysznym napojem, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:

    * 1 butelka wina białego wytrawnego,

    * 1 butelka cydru gazowanego,

    * 60 ml likieru pomarańczowego,

    * 240 ml rumu ciemnego,

    * 2 goździki,

    * 1,5 cm korzenia imbiru,

    * 2 jabłka,

    * 2 gruszki

    * 2 laski cynamonu,

    * 2 łyżki cukru brązowego.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotować dużą, szeroką miskę. Wlać do niej całą zawartość butelki wina, rum, likier pomarańczowy oraz cukier. Zamieszać wszystko, mieszając aż do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Jabłka i gruszki dokładnie umyć. Obrać ze skórki i przekroić na pół. Z owoców wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić je w kostkę lub w cienkie plasterki. Dodać wszystkie do wina, uważając, żeby napój nie wylał się z miski. Wrzucić goździki, obrany ze skórki imbir, cynamon. Ponownie zamieszać.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Tak przygotowaną miksturę włożyć do lodówki na 4 – 5 godzin, choć najlepiej zostawić napój w chłodzie na całą noc. Przez ten czas wino nabierze smaku dodatków. Po wyjęciu miski ponownie z lodówki dolać do sangrii musujący cydr. Zamieszać i zacząć przelewać ją do kieliszków, każdy ozdabiając laską cynamonu oraz plasterkiem jabłka. Napój będzie doskonale wyglądał oraz jeszcze lepiej smakował.

Popularne tagi
  • ajerkoniak z cytryną i tymiankiem
  • jabłko
  • przepis na drinka ogórkowego
  • spotkanie rodzinne
  • kuchnia hiszpańska
  • wafelki
  • koktajl wiosenny
  • kuchnia meksykańska
  • vermouth
  • elegancki drink
  • masło migdałowe
  • sposób przygotowania lemoniady
  • listki mięty
  • kasztany
  • dobry drink
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising