Advertising
Zakumaj.pl

Egzotyczny sernik prosto z Japonii

Opiekun artykułu: adrianm
Egzotyczny sernik prosto z Japonii

Egzotyczny sernik prosto z Japonii

Japońska kuchnia z pewnością jest wyjątkowa. Najczęściej przez sposób podania, zaskakujące smaki i estetykę, z jaką podaje się potrawy. Nie zawsze są to tylko owoce morza. Kuchnia japońska obfituje w bardzo dobre i pięknie podane desery. Wśród nich znajduje się sernik, uchodzący za najdelikatniejszy na świecie, który można spróbować wykonać we własnym domu. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Składniki na sernik

    Składniki na sernik

    Do przygotowania sernika niezbędne są odpowiednie składniki. Żeby jego smak oraz konsystencja były takie, jak powinny, trzeba zadbać o ich świeżość oraz jakość. Niezbędne są:
    * 250 g serka kremowego,
    * 140 g cukru,
    * 60 g mąki pszennej,
    * 50 g masła,
    * 20 g mąki ziemniaczanej,
    * 100 ml mleka,
    * 6 jaj,
    * 1 łyżka soku cytrynowego,
    * cukier puder (do posypania).
    Sernik najlepiej wypiekać w okrągłej formie, dlatego należy ją zawczasu przygotować i wyłożyć papierem albo pergaminem do pieczenia, aby spód nie uległ przypaleniu.

  • Etap pierwszy

    Do garnka nalać 1 centymetr wody i zacząć podgrzewać. Gdy zacznie unosić się para, położyć na garnku miseczkę i włożyć do niej masło, mleko i ser. Wszystkie składniki rozpuścić, mieszając delikatnie trzepaczką, aż do połączenia się ich w jednolitą, gładką masę. Jeśli nie ma już żadnych grudek, zdjąć z kąpieli wodnej.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Do masy serowej dodać żółtka i zacząć mieszać. Cały czas można używać trzepaczki lub łyżki. Po połączeniu jajek z masą rozpocząć dodawanie mąki pszennej na przemian z ziemniaczaną. Na końcu wlać do masy sok cytrynowy, najlepiej ze świeżo wyciśniętej cytryny.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Białka w ubić w osobnej misce na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszyć nieznacznie moc maszynki i gdy białka są już sztywne, zacząć dodawać cukier. Trzeba robić to po 1 łyżce, mieszać i dodawać kolejną, aż wykorzysta się cały cukier, a piana będzie gładka i połyskująca. Po uzyskaniu takiej konsystencji połączyć pianę z masą serową.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Formę do pieczenia owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Wewnątrz wyłożyć papierem. Włożyć formę do większego od niej naczynia żaroodpornego, po czym wlać przygotowaną masę na sernik. Uzupełnić naczynie żaroodporne wrzątkiem do połowy wysokości formy do pieczenia. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec 60 – 70 minut.Po upieczeniu i ostudzeniu sernika oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić plasterkami truskawek.

Popularne tagi
  • ciasto malinowe z kruszonką
  • słodkie menu
  • sok cytrynowy
  • posiłek
  • olejek waniliowy
  • ser „philadelphia”
  • galaretka
  • ciasto bezowe
  • kawa prawdziwa
  • ciastka grahamki
  • kajmak
  • śmietanka
  • przepis na tartę z bananami
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • dżem morelowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising