Zakumaj.pl

Smaczne pączki z serem na tłusty czwartek

Smaczne pączki z serem na tłusty czwartek

Tradycyjne pączki z dżemem z róży to często za mało. Korzystając z okazji, czyli z tłustego czwartku i możliwości zjedzenia kilkunastu pączków zamiast jednego, warto sobie to urozmaicić oryginalnym wypiekiem. Zamiast kupować lub smażyć pączki z dżemem, można przygotować pyszne pączki z serem.

  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby upiec smaczne pączki z serem, wystarczy przygotować potrzebne składniki. Wśród nich znajdują się:
    * 1/2 kg białego sera półtłustego,
    * 4 jajka,
    * 4 łyżki cukru,
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 łyżka octu,
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
    Wybierając ser, można zdecydować się na dwie wersje – kupić ser w kostkach, który przed dodaniem do ciasta najlepiej zemleć lub kupić ser w wiaderku, używany do sernika. Jednak po jego użyciu ciasto może mieć nieco bardziej lejącą się konsystencję.

  • Pierwszy krok

    Jeżeli wybrało się ser biały w kostkach, wówczas pierwszym krokiem jest zmielenie go w maszynce do mielenia na gładką, białą masę. Następnie w osobnym naczyniu miesza się ze sobą żółtka oddzielone od białek oraz cukier, aż do powstania jednolitej masy, w której nie widać grudek cukru. Gdy już osiągnie się taki efekt, można dodawać ser – od razu cały lub powoli – cały czas mieszając, dopóki składniki nie połączą się ze sobą.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po uzyskaniu gładkiej masy z sera oraz żółtek z cukrem można dodać do niej pozostałe składniki: mąkę, ocet, sodę oczyszczoną. Należy dobrze je wymieszać i odstawić na bok, po czym w osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Przed rozpoczęciem ubijania warto dodać szczyptę soli do białek, aby szybciej się ubijały. Po wykonaniu tego można dodać je do przygotowanej masy. Dokładnie wymieszać, po czym przygotować patelnię lub rondel do smażenia.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na głębokiej patelni lub w rondlu należy rozgrzać olej, po czym łyżką stołową nabierać ciasto i zsuwać je na tłuszcz. Powinno być go na tyle dużo, żeby pączki mogły swobodnie obracać się i nie przywierały do dna. Smażyć, aż ciasto zmieni kolor na jasnobrązowy, po czym zdejmować z patelni i układać na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Podawać można je na różne sposoby – posypane cukrem pudrem, zwykłym cukrem, zmielonym brązowym cukrem lub cynamonem.Główną zaletą pączków serowych jest szybkość ich przygotowania. Nie zawierają drożdży, więc nie trzeba odkładać ciasta do wyrośnięcia. Wystarczy wymieszać i smażyć.