Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować kolorowe pisanki?

Opiekun artykułu: crayzlala
Jak przygotować kolorowe pisanki?

Jak przygotować kolorowe pisanki?

Kolorowe pisanki to nie tylko wielkanocna tradycja. To również przyjemność wykonywania ładnych wzorów oraz nadawania kolorów zwykłym jajkom. Dzięki temu święta są bardziej barwne. Do tego jest to miły sposób na wykazanie się kreatywnością i spędzenie czasu z dziećmi. Żeby zaskoczyć gości, warto wykonać szalone, kolorowe pisanki.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Aby komfortowo i skutecznie stworzyć kolorowe pisanki, należy przygotować odpowiedni warsztat pracy. Wśród niezbędnych rzeczy powinny znaleźć się:
    * stare gazety,
    * szpilki,
    * tekturka,
    * barwniki do jajek,
    * ocet,
    * gorąca woda,
    * kawałek styropianu,
    * nożyczki,
    * 10 – 15 jajek.
    Zamiast barwników przeznaczonych do jajek, które z powodzeniem można kupić przed Wielkanocą w niemal każdym sklepie, dobrze sprawdzają się również barwniki do żywności, które dodaje się zazwyczaj do wypieków.

  • Etap pierwszy

    Jajka włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować na twardo. Po 10 – 15 minutach, gdy na pewno będą już odpowiednio ugotowane, należy odłożyć je do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować miejsce pracy poprzez przykrycie stołu starymi gazetami. Dzięki temu nie zostanie on zabrudzony i nie trzeba będzie się obawiać zniszczenia mebli.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Kolejnym etapem jest przygotowanie podstawki ze styropianu lub gąbki, która czasami dostaje się w pakiecie ze sprzętami elektronicznymi. Do kawałka, może być kwadratowy, przypina się szpilki w taki sposób, żeby mogły utrzymać jajko niczym podstawka. Nie jest to skomplikowana czynność i każdy z powodzeniem jej sprosta, układając szpilki tak, by było jak najwygodniej dla podtrzymania jajka.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Przygotowanie barwników wymaga tylu misek, ile chce się mieć kolorów. Do każdej wsypuje się proszek, a następnie 1,5 szklanki wody oraz 1 łyżkę octu. Po wymieszaniu specyfiku można przejść do farbowania jajek. Żeby były bardziej kolorowe, można każdą część jajka lub tylko górę i dół zafarbować na różne odcienie. Przytrzymując jajko za dolną część, zamacza się je np. w czerwonym barwniku, przytrzymuje 10 minut, żeby kolor był bardziej intensywny, a po przeschnięciu koloru zanurza się dolną część – całą lub kawałek – i czeka, aż nasiąknie barwnikiem. Następnie układa się jajko na przygotowanej podstawce i pozostawia jajko do całkowitego wyschnięcia.

Popularne tagi
  • rodzic
  • przepis na faworki migdałowe
  • przygotowanie chrzanu
  • tradycyjny chrust
  • zdrowie
  • sposób przygotowania pączków ziemniaczanych
  • pomysł na zajączka z filcu
  • karnawał
  • cebula czerwona
  • kurek po dyngusie
  • pączki serowe
  • olej rzepakowy
  • wstążki
  • cholesterol
  • babka wielkanocna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising