Advertising
Zakumaj.pl

Smaczny cheeseburger prosto z grilla

Opiekun artykułu: serduszko
Smaczny cheeseburger prosto z grilla

Smaczny cheeseburger prosto z grilla

Kiełbasa, karkówka, skrzydełka – wszystko to jest już zbyt znanym i nudnym jedzeniem z grilla. Poza tym takimi potrawami nie zawsze da się nakarmić dzieci, które od posiłku oczekują czegoś innego. Żeby zadowolić gusta najmłodszych i urozmaicić jedzenie dorosłym, można przygotować cheeseburgery z grilla.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie ciepłego dania wymaga przede wszystkim odpowiednich produktów, świeżych i dobrej jakości. Dotyczy to przede wszystkim mięsa mielonego, które powinno być kupione w sprawdzonym miejscu. Wśród potrzebnych składników znajduje się:
    * 400 g mięsa mielonego wołowego,
    * 8 plasterków boczku,
    * 4 plastry żółtego sera,
    * 4 liście sałaty,
    * 4 szczypty kminku,
    * 2 pomidory,
    * 1 cebula,
    * 1 jajko,
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * pieprz,
    * sól.
    Niezbędne jest również przygotowanie kilku bułek do hamburgerów. Najlepiej tyle, ilu gości zasiądzie do posiłku. Jeżeli nie ma się możliwości zakupienia bułek do hamburgerów, wówczas można je zastąpić zwykłymi bułkami, jednak nie kajzerkami, a dużymi bułkami pszennymi.

  • Etap pierwszy

    Cebulę należy obrać z łupinek i posiekać bardzo drobno. Nawet jeżeli jest się wielbicielem cebuli, lepiej nie dodawać jej do tego dania w dużych kawałkach, ponieważ spowoduje to rozpadanie się mięsa.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki, uważając, żeby nie były przesadnie grube. Pomidora umyć i również pokroić. W tej potrawie nie jest zalecanie parzenie go wrzątkiem i ściąganie skórki, ponieważ mógłby popsuć się w dalszej obróbce. Przygotować plasterki sera, nie powinny być zbyt grube.

  • Etap trzeci

    Mięso mielone przełożyć do miski i dodać posiekaną cebulę. Poza nią dodać do miski również kminek, najlepiej mielony, sól, pieprz oraz jajko. Całość wymieszać przy pomocy rąk, wtedy uzyska najlepszą konsystencję.Z tak przygotowanej papki mięsnej można rozpocząć przygotowywanie okrągłych mięsnych placków. Od własnych preferencji zależy, czy będę małe, duże, grube lub cienkie, ale najlepiej nie robić ich przesadnie cieniutkich. Po przygotowaniu mięsa umieścić placki na 30 minut w lodówce. W tym czasie rozpalić grill.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Hamburgery umieścić na rozgrzanym ruszcie. Obok nich położyć plasterki boczku. Smażyć wszystko z obu stron, aż będzie zarumienione i dobrze usmażone wewnątrz. Zdjąć z rusztu i przekładać mięso na dolny fragment każdej bułki i układać na nim resztę składników: pomidora, sałatę, ser, ogórka, boczek. Przykryć górną częścią pieczywa i zjeść ze smakiem.

Popularne tagi
  • szynka parmeńska
  • dodatki
  • marynowane warzywa
  • cytryna
  • przepis na żeberka w winie
  • wieprzowina
  • przepis na grillowany chleb
  • naczynie żaroodporne
  • kurczak
  • bakłażan z serem feta
  • papryka czerwona
  • szaszłyki grzybowe
  • miód płynny
  • masło solone
  • parówka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising