Advertising
Zakumaj.pl

Grillowana kanapka – niecodzienny przysmak

Opiekun artykułu: dorka
Grillowana kanapka – niecodzienny przysmak

Grillowana kanapka – niecodzienny przysmak

Grill pozwala na przygotowanie bardziej pomysłowych przysmaków niż tylko kiełbasa z rusztu. Dobry przepis może trafić na stałe do jadłospisu i być wykorzystywany wielokrotnie, zarówno na co dzień, jak i w czasie domowych imprez. Jednym z takich przepisów jest sposób na pyszną i pachnącą grillowaną kanapkę z warzywami.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do wykonania dobrej kanapki potrzebne są określone składniki. Wśród nich najważniejsze są:
    * 150 g sera koziego,
    * 8 kromek chleba,
    * 4 duże pieczarki,
    * 2 papryki czerwone,
    * 1 bakłażan,
    * oliwa z oliwek,
    * ocet balsamiczny,
    * papryka mielona,
    * pieprz,
    * sól.
    Zamiast koziego sera, który nie we wszystkich budzi zachwyt, można wykorzystać również żółty ser, który tak samo dobrze podkreśli smak kanapki.

  • Pierwszy etap

    Rozpalić grill. Wszystkie warzywa umyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć. Bakłażana pokroić (nie trzeba obierać ze skórki) na cienkie paski. Po ich przygotowaniu odsunąć je na chwilę na bok. Do średniej wielkości miski wlać zimną wodę, osolić 1 łyżeczką soli, po czym wrzucić do roztworu plasterki bakłażana, pozostawiając je tak na 10 minut.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Papryki przekroić na połówki i pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na paski albo na kwadraty. Pieczarki oczyścić, oderwać nóżki i pokroić kapelusze na plasterki.Bakłażana wyjąć z wody, po czym wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną oraz octem. Przełożyć je na tacki aluminiowe do pieczenia na grillu i położyć całość na ruszcie. Przysmażać 10 minut, aż wszystkie będą delikatnie przyrumienione, lecz nie spalone.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Razem z warzywami można przysmażyć na ruszcie również chleb. W takiej sytuacji warto posmarować go odrobiną oliwy z oliwek i piec z każdej strony po 2 minuty. Następnie przełożyć na talerze i posmarować serem kozim albo położyć na kromkach żółty ser. Po usmażeniu się warzyw nakładać na połowę kromek aromatyczne plasterki, po czym przykryć drugą połówką chleba, również posmarowaną serem. Przycisnąć mocniej i podawać. Można posmarować z wierzchu ketchupem albo majonezem.

Popularne tagi
  • fitoestrogeny
  • drugie śniadanie
  • ciasto do jabłek
  • układ pokarmowy
  • słonecznik
  • pieczone warzywa
  • dodatki do placków
  • pomidorek koktajlowy
  • pomidory z puszki
  • przepis na placki ziemniaczane z serem
  • ruszt
  • oregano
  • ryż z kurkumą
  • rzodkiewka
  • sposób na pyszne placki serowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising