Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ogórki kiszone w cieście?

Opiekun artykułu: magdawasik
Jak przygotować ogórki kiszone w cieście?

Jak przygotować ogórki kiszone w cieście?

Odpowiednie przystawki – niewielkie, smaczne, rozpływające się w ustach – to jeden z kluczy do udanego przyjęcia. Jeśli dodatkowo są oryginalne, tym lepiej. Do takich oryginalnych dodatków na imprezę należą ogórki kiszone w cieście, które bardzo łatwo wykonać.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby przygotować smaczną przystawkę z ogórków, potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 duże ogórki kiszone,
    * 2 szklanki mąki pszennej,
    * 1 szklanka piwa,
    * 2 jaja,
    * 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ogórki dobrze odsączyć z nadmiaru kwaśnej zalewy i obrać ze skórki. Można ją zostawić, ponieważ jest jadalna, jednak znacznie lepiej smakuje przekąska bez tego dodatku. Po obraniu pokroić warzywa na grubsze plasterki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miksera wsypać mąkę, dolać piwo, wbić jajko i wsypać sodę oczyszczoną oraz pozostałe przyprawy. Wyrobić bardzo dokładnie na gładkie ciasto, w którym będzie można zanurzać plasterki ogórków.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać olej. Powinno go być przynajmniej 0,5 cm. Plasterki ogórków moczyć w cieście i kłaść na patelnię. Każdy plasterek musi mieć odrobinę miejsca, żeby pływać, dlatego lepiej nie nakładać ich za dużo na tłuszcz, bo mogłyby się skleić. Smażyć z obu stron, aż będą mocno zarumienione.Odkładać po usmażeniu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie podawać. Ogórki w cieście bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym albo jogurtowym.

Popularne tagi
  • ser feta
  • chipsy z jarmużu
  • jesień
  • przepis na krwawe palce
  • zioła prowansalskie
  • przyprawy
  • pieczeniem
  • sposób wykonania sera
  • lefse
  • mikrofalówka
  • serek wiejski
  • jajka faszerowane
  • przyprawa do ziemniaków
  • sezon na cukinię
  • kuchnia włoska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising