Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczne piure z cebulą i serem?

Opiekun artykułu: ladym
Jak przyrządzić smaczne piure z cebulą i serem?

Jak przyrządzić smaczne piure z cebulą i serem?

Piure nie jest często podawanym daniem w polskich domach. Zazwyczaj stawia się na ziemniaki przygotowywane w sposób tradycyjny. Jednak prędzej czy później każdy ma ochotę na odmianę, a to oznacza, że warto zaszaleć i przygotować piure z dodatkami. Nie jest to papka bez smaku, lecz bardzo pożywny posiłek lub dodatek do posiłku.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przed rozpoczęciem działania niezbędne jest zebranie wszystkich składników. Powinny być świeże, aby smak był lepszy. Wśród potrzebnych elementów znajdują się:
    * 1 kg ziemniaków,
    * 300 g sera cheddar,
    * 400 ml mleka,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 4 łyżki majonezu,
    * zioła prowansalskie,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, osolić 1 łyżeczką soli i postawić na palniku. Gotować, aż wszystkie będą miękkie. Po ugotowaniu odsączyć z wody.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła i podsmażyć na nim cebulę, uważając, żeby nie przypalić warzywa.Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ziemniaki zgnieść widelcem. Dodać do nich ser, cebulę, czosnek oraz zioła i inne, dowolne przyprawy. Wlać mleko i zacząć ucierać całość tłuczkiem do ziemniaków. Masa powinna stać się jednolita, pozbawiona ziemniaczanych grudek. W ciepłych ziemniakach ser szybko się rozpuści, sprawiając, że danie będzie lekko kleiste.Gotowe piure z dodatkami podawać do obiadu jako dodatek lub jako przystawkę z sosem bądź z gęstą śmietaną. Smacznego!

Popularne tagi
  • pastylki miętowe
  • przepis na ogórka z szynką
  • skórka z cytryny
  • pieprz czarny
  • ryż kokosowy
  • czosnek mielony
  • faszerowana nasturcja
  • śniadanie
  • metody przygotowania sera
  • zalety pestek z dyni
  • ocet
  • migdały
  • majonez
  • potrawa z jaj
  • muffiny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising