Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić zaskakujący sos rabarbarowy?

Opiekun artykułu: tasak
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić zaskakujący sos rabarbarowy?

Jak przyrządzić zaskakujący sos rabarbarowy?

Sos rabarbarowy jest dobrym dodatkiem do wielu rzeczy, głównie do deserów. Lody, ciasta, chleb pełnoziarnisty, wszystko to doskonale sprawdza się z dodatkiem nieco cierpkiego, lecz smacznego elementu. Rabarbarowy przysmak nie jest często spotykany, tym bardziej warto go poznać, zrobić i zachwycić się smakiem.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Do zrobienia pysznego sosu trzeba wcześniej zebrać odpowiednie elementy, wśród których powinny znaleźć się:

    * 4 łodygi rabarbaru,

    * 1/2 szklanka miodu płynnego,

    * 1 łyżeczka cynamonu,

    * 1 łyżka mąki,

    * gałka muszkatołowa (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Rabarbar dokładnie umyć. Potrzebne są jedynie łodygi, więc jeżeli posiada się na rabarbarze liście, należy je odciąć, nie będą potrzebne. Łodygi umyć dokładnie i pokroić na kawałeczki. Przełożyć do czystego rondelka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do rabarbaru wlać miód oraz dodać cynamon, który zapewni przystawce wspaniały aromat. Odstawić naczynie na bok na dziesięć minut. W tym czasie rabarbar puści sok pod wpływem działania cukru zawartego w miodzie. Gdy sok wycieknie, położyć rondel na piecu, rozpoczynając podgrzewanie. Mieszać raz po raz i gotować przez 2 – 3 minuty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zdjąć rondel z ognia. Spróbować, jaki sos jest w smaku i w razie potrzeby dosłodzić miodem albo cukrem. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, po czym mikserem albo blenderem zmiksować na papkę. Nie trzeba tego robić, jednak dzięki temu sos jest gładszy i smaczniejszy. Po tym etapie sos rabarbarowy można uznać za gotowy.Sos jest bardzo dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasuje przede wszystkim do deserów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypróbować go również przy mięsie, np. przy zimnych pieczeniach na kanapki. Smacznego!

Popularne tagi
  • bakłażan
  • składniki na sos
  • sos
  • przepis na dip serowo-ananasowy
  • płatki chili
  • wykonanie sosu czosnkowego
  • creme fraiche
  • oregano
  • jogurt grecki
  • mikser
  • szynka
  • wanilia
  • domowy ocet jabłkowy
  • potrawa z grilla
  • przepis na sos tatarski
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising