Advertising
Zakumaj.pl

Jak ugotować pyszny barszcz wigilijny?

Opiekun artykułu: malenstwo
Jak ugotować pyszny barszcz wigilijny?

Jak ugotować pyszny barszcz wigilijny?

Nie każdy region kraju preferuje tą samą zupę w czasie kolacji wigilijnej. Zupa grzybowa, zupa owocowa to jedne z potencjalnych przysmaków, jednak znacznie częściej na stołach pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Żeby miał wyjątkowy smak oraz aromat, warto zrobić go według sprawdzonego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania pysznego barszczu potrzebny jest pełen zestaw dobrej jakości produktów. Tak wyjątkowy barszcz jada się raz do roku, więc warto o to zadbać. Wśród składników spożywczych muszą znaleźć się:
    * 2 kg buraków,
    * 2 jabłka,
    * 2 suszone liście selera,
    * 2 cebule,
    * 1 pietruszka,
    * 1 marchewka,
    * 1 cytryna,
    * 5 grzybów suszonych,
    * 5 ząbków czosnku.

  • Krok pierwszy

    Suszone grzyby przemyć zimną wodą. Przełożyć do miseczki, po czym zalać 1,5 szklanki wody i odstawić na 30 – 40 minut. Powinny zmięknąć, a jeśli po wyznaczonym czasie nadal są zbyt twarde, potrzymać je w wodzie jeszcze przez jakiś czas. Następnie przelać całą zawartość miski do garnka i zacząć gotować. Gotowanie powinno trwać 50 – 60 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowane warzywa umyć i obrać ze skórki. Następnie buraki, marchewkę, pietruszkę pokroić w cienkie plasterki. Jabłka również obrać i pokroić w tzw. ósemki, natomiast czosnek pozbawić łupinki i przekroić na pół, nie jest konieczne siekanie go na drobniejsze kawałki. Ugotowane grzyby odsączyć, ale nie wylewać wody – przyda się później – pokroić grzybki na plasterki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Warzywa przełożyć do większego garnka. Zalać 4 litrami wody i zacząć gotować na średnim ogniu. Dodać 2 łyżki soli i pozostawić na ogniu przez 30 minut, bez przykrywania garnka.Z cytryny wycisnąć cały sok i pod koniec gotowania wlać go do zupy. Zamieszać, po czym zdjąć garnek z pieca. Przestudzić i włożyć barszcz na całą noc do lodówki.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Następnego dnia przed podaniem należy odcedzić barszcz z warzyw, chociaż można pozostawić grzybki. Podgrzać, dodając do niego wodę z grzybów, posłodzić 1 łyżką cukru i wymieszać. Ciepły barszcz jest gotowy do podawania wraz z uszkami albo z pierogami z kapustą.

Popularne tagi
  • brownie ze snickersami
  • masło
  • kapusta duszona
  • kuchnia niemiecka
  • chleb żurawinowy
  • drożdżówka
  • morele
  • maszynka do mielenia
  • kulinaria
  • sernik na herbatnikach
  • spożywanie karpi
  • przepis na rogaliki z nadzieniem
  • święta
  • przepis na pierniki
  • mąka pszenna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising