Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dobre ciastka maślane?

Opiekun artykułu: wirag
Jak przygotować dobre ciastka maślane?

Jak przygotować dobre ciastka maślane?

Popołudniowa kawa lub herbata bez ciastka to nie to samo. Niekoniecznie musi być to kawałek ciasta z kremem lub tort. Znacznie lepiej sprawdzają się niewielkie ciasteczka – słodkie, na jeden kęs albo do moczenia w napoju. Wszystkie wymogi spełniają ciastka maślane, które można kupić lub wykonać samodzielnie. Decydując się na własnoręczne pieczenie, uzyskuje się ciastka, które smakują masłem znacznie intensywniej niż gotowy produkt.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Nie ma dobrych ciasteczek bez odpowiednich składników. Zanim przejdzie się do wypieku, trzeba zadbać o posiadanie następujących elementów:
    * 2,5 szklanki mąki,
    * 1 i 3/4 szklanki cukru,
    * 170 g masła,
    * 1 jajko,
    * 1 żółtko,
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * cukier brązowy (do dekoracji).

  • Pierwszy krok

    Od razu przed rozpoczęciem mieszania składników rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Następnie do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać produkty trzepaczką, dzięki czemu ciasteczka będą lepiej rosnąć. Odstawić miskę na bok.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Z przygotowanego masła odmierzyć 140 g. Przełożyć do rondla i roztopić. Poczekać, aż opadnie piana, która powstaje pod wpływem podgrzewania tłuszczu, po czym zdjąć garnek z palnika. Dodać do stopionego masła pozostałą część i wymieszać do momentu dokładnego połączenia się.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Masło przelać do misy miksera lub blendera. Wsypać sól oraz cukier i zacząć miksować. Na początku na małych obrotach, następnie na średnich. Stopniowo dodawać jajko, żółtko, cukier waniliowy i nie przestawać mieszać. Po połączeniu się podanych składników rozpocząć dodawanie mąki – po 1/3 z jej ilości. Stopniowo masa stanie się bardzo gęsta i łatwa do formowania z niej ciastek.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Z ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją delikatnie i obtoczyć w brązowym cukrze. Jeśli woli się bez tego dodatku, można gotową kupkę od razu położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Po zapełnieniu jej w całości wsunąć do piekarnika na 10 minut. Gdy ciasteczka zbrązowieją, wyciągnąć je i ostudzić, a następnie podawać na deser.

Popularne tagi
  • nugat
  • lody z żelkami
  • czerwona posypka
  • toffi
  • batoniki domowe
  • kulki ryżowe
  • sposób na kolorowe pączki
  • suszone owoce
  • sposób wykonania ciastek
  • smakosz
  • przekąska owocowa
  • mordoklejki
  • zdrowie
  • deser orzechowy
  • posypka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising