Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować domowe ciasto francuskie?

Opiekun artykułu: budrys
Wymagany czas: 12 min.
Jak przygotować domowe ciasto francuskie?

Jak przygotować domowe ciasto francuskie?

Przysmaki z ciasta francuskiego to stały element podwieczorków. Ciasto francuskie jest lubiane, ponieważ można je łączyć zarówno ze słodkimi elementami, jak i pikantnymi, zawsze zyskując tak samo smaczny efekt. Zazwyczaj wystarczy kupić ciasto i urozmaicić, ale czemu nie spróbować zrobić ciasta francuskiego samodzielnie? Pozwoli to na tworzenie smakołyków znacznie częściej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby wykonać ciasto, trzeba się do tego przygotować poprzez zgromadzenie następujących składników spożywczych:

    * 200 g mąki pszennej,

    * 200 g masła,

    * 100 ml wody,

    * 50 g topionego masła,

    * 1/2 łyżeczki soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, doprawić szczyptą soli oraz roztopionym wcześniej masłem. Lekko wyrobić, po czym przełożyć na blachę posypaną mąką i zacząć intensywnie zagniatać. Raz po raz podsypywać mąką, jeśli ciasto nadmiernie się klei, ale nie przesadzać z jej ilością, aby ciasto nie stwardniało.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki ponownie położyć je na stolnicy posypanej mąką. Na rozwałkowanym cieście położyć 200 g masła, po czym zawinąć wokół niego wszystkie brzegi i zacząć wałkować, aż do uzyskania długości ciasta 3 razy większej niż szerokość. Po osiągnięciu przez ciasto oczekiwanego rozmiaru złożyć je na 3 części i ponownie włożyć na  1 – 2 godziny do lodówki – ciasto musi być bardzo zimne.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wyjęte z lodówki ciasto obrócić o 90 stopni i rozpocząć wałkowanie. Ponownie ciasto powinno mieć 3 razy większą długość niż szerokość. Należy złożyć je na 3 części, tak jak poprzednio, i znów włożyć do lodówki na 2 godziny. W sumie rozwałkowywanie oraz chłodzenie należy zrobić 6 razy. Po zakończeniu szóstego chłodzenia ciasto francuskie jest gotowe do użycia albo do przechowywania w celu późniejszego wykorzystania. Aby cały czas dobrze smakowało, powinno być przechowywane w niskiej temperaturze.

Popularne tagi
  • dip
  • przepis na ziemniaki zapiekane z serem
  • przepis na ogórka z szynką
  • bagietki serowe
  • potrawa wielkanocna
  • ziele angielskie
  • kreatywność
  • oliwka
  • serowe kulki
  • jak zrobić batoniki z jabłkami
  • ziemniaki
  • przepis na puree z cebulą i serem
  • bagietki
  • krem twarogowy
  • lato
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising