Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić doskonałe ciasteczka z nadzieniem malinowym?

Opiekun artykułu: paabloo
Jak zrobić doskonałe ciasteczka z nadzieniem malinowym?

Jak zrobić doskonałe ciasteczka z nadzieniem malinowym?

Maślane ciasteczka z nadzieniem, choć proste, są jednymi z najlepszych, jakie można zaserwować sobie w ramach podwieczorku. Doskonale smakują, rozpływają się w ustach, a co najważniejsze, nie są trudne do wykonania. Zamiast chodzić do cukierni szukać czegoś dobrego, wystarczy własna kuchnia oraz kilka składników.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby przygotować domowe ciasteczka z nadzieniem, trzeba najpierw zebrać odpowiednie składniki, czyli:
    * 250 g mąki pszennej,
    * 225 g masła,
    * 160 g dżemu malinowego,
    * 100 g cukru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło przełożyć do miski. Wsypać cukier. Można dodać do niego 1 łyżeczkę cukru waniliowego, żeby ciasteczka miały lepszy smak. Zacząć ucierać i nie przestawać, dopóki masa nie stanie się lekka i puszysta.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza.Do masy maślanej zacząć dosypywać mąkę i cały czas mieszać, aż dobrze połączy się zresztą składników. Uzyskane ciasto powinno pachnieć masłem i mieć gładką konsystencję, która ułatwi formowanie ciasteczek.Z ciasta formować kulki o średnicy 2 – 2,5 cm. Układać je na blaszce, jedna obok drugiej, po czym na środku każdej odcisnąć kciuk lub palec wskazujący, spłaszczając lekko kulkę i robiąc wgłębienie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zagłębienia we wszystkich ciasteczkach wypełnić dżemem malinowym. Po wykonaniu tego całą blaszkę wsunąć do piekarnika i piec 15 – 20 minut. Ciasteczka powinny lekko zbrązowieć na brzegach.Po upieczeniu przestudzić, a następnie podawać razem z kawą lub herbatą. Smacznego!

Popularne tagi
  • jabłko
  • papryka mielona ostra
  • dropsy
  • żółty barwnik
  • ciasto świąteczne
  • smażenie karpia
  • sposób wykonania uszek
  • nadzienie do drożdżówki
  • mikołajki
  • foremki do pieczenia
  • świętowanie
  • przepis na roladę cynamonową
  • karp na ciepło
  • sposób podania zupy rybnej
  • kulinaria
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising