Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszny kompot z truskawek?

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Jak zrobić pyszny kompot z truskawek?

Początek lata to czas, gdy widok ludzi niosących kobiałki pełne truskawek nie jest niczym niespotykanym. Uwielbiamy te owoce i spożywamy je na potęgę. Sezon niestety jest dość krótki, dlatego te kilka tygodni jest dla nas prawdziwym truskawkowym szałem. Niejednokrotnie spotkaliście się jednak z tym, że piękne, pachnące truskawki, które przynieśliście do domu, po paru godzinach robią się miękkie i nieapetyczne. Spokojna głowa, nie musicie wyrzucać ich do kosza! Idealnie nadadzą się na kompot. Dokupcie jeszcze trochę świeżych truskawek i jesteście gotowi do przygotowania pysznego, orzeźwiającego napoju.

  • Wyselekcjonuj truskawki

    Wyselekcjonuj truskawki

    Mocno dojrzałe truskawki nadadzą się tu idealnie, lecz jeśli widzisz ślady gnicia, wyrzuć te owoce do kosza. Przejrzyj wszystkie truskawki dokładnie, umyj pod zimną wodą i usuń zielone szypułki, gdyż jeśli ugotujesz kompot z nimi, to będzie to nieapetycznie wyglądać. Truskawki zebrane prosto z pola mogą być mocno ubrudzone ziemią oraz piaskiem, więc raczej nie wystarczy krótkie opłukanie tych owoców pod bieżącą wodą. Użyj do tego durszlaka bądź dużej miski i postaraj się zrobić wszystko, by nikomu do szklanki nie trafiły ziarenka piasku.

Strona 1 z 3
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

500 g truskawek

2 litry wody

250 g cukru

500 g truskawek 2 litry wody 250 g cukru
Wskazówki:

Do kompotu truskawkowego idealnie pasuje trawa cytrynowa. Jeśli masz do niej dostęp, dorzuć kilka źdźbeł do gotującego się kompotu, by nadać mu pyszny, orzeźwiający posmak cytrusów. Liści trawy cytrynowej możesz użyć także do późniejszej ozdoby dzbanka z kompotem. Do tego kilka kostek lodu na górę i oto masz piękny dzbanek, rodem z amerykańskich filmów.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz