Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalne śniadanie – naleśniki z makiem

Opiekun artykułu: hejunia
Oryginalne śniadanie – naleśniki z makiem

Oryginalne śniadanie – naleśniki z makiem

Mak można wykorzystać w kreatywny sposób, dodając go do wielu dań, nie tylko do ciast oraz rogalików. Zamiast zjadać kawałek ciasta za kawałkiem, można zdecydować się na wykonanie naleśników z dodatkiem maku. Są nietypowe, smaczne i można łączyć je z licznymi dodatkami. Oto sprawdzony przepis na taki przysmak.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Zaletą naleśników z makiem jest prostota ich wykonania oraz prostota składników spożywczych, które są do nich potrzebne. Są to:
    * 1/2 szklanki wody,
    * 1/2 szklanki maku,
    * 1 szklanka mleka,
    * 2 szklanki mąki,
    * 2 jajka,
    * sól,
    * olej do smażenia.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do miski przelać wodę, wbić jajko i roztrzepać trzepaczką do jajek albo mikserem, na niewielkich obrotach. Po połączeniu obu elementów dolać do mikstury wodę i nadal mieszać.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Stopniowo dodawać mąkę, tworząc gładką, średnio lejącą się masę. Na zakończenie wsypać mak i szczyptę soli. Wymieszać mikserem albo łyżką. Gdy ciasto będzie gotowe, przejść do smażenia.Patelnię natrzeć olejem i wylewać na nią ciasto. Rozprowadzać je po patelni, smażąc z obu stron na złoty kolor. Przekładać na talerz.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Usmażone naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami: z białym serem z jogurtem, z owocami, z jogurtem owocowym, z cukrem pudrem. Można również wykonać masę makową, jeśli mak ma być dominującym elementem dania. Trzeba wówczas przygotować:
    * 500 g maku,
    * 100 g masła,
    * 100 g rodzynek,
    * 150 ml śmietanki,
    * 4 łyżki miodu,
    * 2 łyżki skórki pomarańczowej.
    Mak, drobno zmielony, zalać wodą i gotować 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić, a następnie dodać pozostałe składniki, mieszając nieprzerwanie, żeby uzyskać masę, wygodną do nakładania na naleśniki.Smarować nią wcześniej usmażone placki i zwijać. Można polać jogurtem. Smacznego!

Popularne tagi
  • sposób składania naleśników
  • sos owocowy
  • dodatek do potraw
  • składniki spożywcze
  • dieta
  • jagody
  • naleśniki na maśle
  • syrop do naleśników
  • domowy syrop do naleśników
  • cebula
  • kuchnia niemiecka
  • butelka po ketchupie
  • puree dyniowe
  • ukochany
  • patelnia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising