Advertising
Zakumaj.pl

Piekielnie ostre udka z grilla – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: filipmonika
Piekielnie ostre udka z grilla – jak je przyrządzić?

Piekielnie ostre udka z grilla – jak je przyrządzić?

Potrawy z grilla są bardzo dobre, ponieważ mogą mieć niezwykle wyrazisty smak. Kiełbasie nie potrzeba wiele, wystarczy położyć ją na ruszcie i usmażyć, jednak kurczaka trzeba odpowiednio przygotować. Wielbiciele ostrych smaków powinni skorzystać z możliwości przyrządzenia grillowanego mięsa w ostrym stylu. W poniższym artykule przedstawiamy, jak wykonać udka z kurczaka, po których podniebienie będzie płonąć.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przyrządzenie piekielnie ostrych udek nie jest trudne, jeśli ma się niezbędne składniki. Należą do nich przede wszystkim:
    * 4 udka kurczaka,
    * 4 plasterki papryczki Jalapeno,
    * 0,5 puszki czerwonej fasoli,
    * 1/4 papryki zielonej,
    * 1 saszetka marynaty pikantnej,
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    * 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
    * 6 muszli tacos (opcjonalnie),
    * tacka aluminiowa do grillowania.

  • Pierwszy krok

    Udka kurczaka należy dokładnie oczyścić, umyć pod zimną wodą i wysuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Jeśli nie lubi się przypieczonej skórki, można pozbyć się jej już na tym etapie przygotowywania.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Marynatę z saszetki przełożyć do miski, która powinna pomieścić także kurczaka. Wymieszać ją z odrobiną oliwy z oliwek – wystarczy 1 łyżka. Nie trzeba jej dodatkowo doprawiać, chyba że woli się mocniejszy smak. Wtedy można dosypać szczyptę soli oraz pieprzu. Włożyć do marynaty udka z kurczaka i obtoczyć mięso w miksturze. Następnie przykryć miskę folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do miski wrzucić odsączoną fasolkę czerwoną, kukurydzę, papryczki ostre oraz pokrojoną na kawałki zieloną paprykę. Plasterki Jalapeno również można pokroić na mniejsze fragmenty, dzięki czemu każde udko nabierze odpowiednio ostrego smaku.Wyjąć miskę z kurczakiem z lodówki i zlać marynatę prosto do pozostałych składników. Wymieszać. Udka ułożyć na tacce aluminiowej i posypać marynatą z warzywami.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Tackę z potrawą ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez 30 – 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. Udka powinny nabrać brązowego koloru oraz przyjemnego aromatu.Podawać je zaraz po przygotowaniu z lekką sałatką z kapusty, z chlebem albo każde udko włożyć do muszli tacos.

Popularne tagi
  • kostka bulionowa
  • sposób na kurczaka z kokosem
  • sos pieczarkowy
  • dodatki do potrawy
  • marynowanie
  • polędwica
  • marynata miodowa
  • papryczka jalapeno
  • cebula
  • przepis na filety z grilla
  • drugie śniadanie
  • przystawka
  • odżywianie
  • cytryna
  • pieczenie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising