Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na dietetyczne pączki

Opiekun artykułu: katwit
Wymagany czas: 3 godz.
Prosty sposób na dietetyczne pączki

Prosty sposób na dietetyczne pączki

Tłusty czwartek i pączki kojarzą się przede wszystkim z kaloriami. Z tego powodu jada się tego dnia mniej, niż by się chciało. Jednak jest na to sposób – pączki dietetyczne, które można z powodzeniem wykonać we własnej kuchni i cieszyć się nimi zarówno w czasie pączkowego szaleństwa, jak i w inne dni.

Advertising
Advertising
  • Składniki na pączki

    Składniki na pączki

    Przygotowanie pączków dietetycznych nie jest skomplikowane, więc niezależnie od tego, czy jest to pierwszy raz, czy kolejny będą one apetyczne i udane. Ze względu na mniejszą zawartość kalorii niż w zwyczajnych pączkach mogą być dobrym deserem dla każdej osoby dbającej o linię. Aby je wypiekać, należy zaopatrzyć się w:
    * 250 g mąki tortowej,
    * 100 ml mleka,
    * 200 g masła,
    * 25 g drożdży,
    * 1 jajko,
    * 1 żółtko,
    * 1 łyżkę cukru,
    * 1/2 łyżeczkę soli,
    * skórkę z cytryny,
    * dżem do nadzienia (opcjonalnie).
    Warto zadbać o świeżość składników, zwłaszcza drożdży, ponieważ dzięki temu pączki będą bardziej miękkie i delikatne.

  • Przygotowanie ciasta

    Ciasto na pączki należy zacząć od przygotowania drożdżowego zaczynu. W tym celu trzeba podgrzać mleko, dodać do niego drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier, zamieszać, po czym przykryć ścierką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy do tego dojdzie, dodawać resztę składników, poczynając od jajka, żółtka oraz soli. Mikserem lub blenderem uciera się całość na puszystą piankę i dodaje pozostałe składniki, poza masłem. W tym momencie można przejść na zagniatanie ręczne. Ciasto należy ugniatać 5 minut, dopóki nie zacznie odchodzić od dłoni. Na zakończenie trzeba dodać roztopione masło, wyrobić, po czym włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć bawełnianą ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.

  • Przygotowanie pączków

    Gdy ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, można rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i rozpocząć wycinanie z niego kół – warto użyć do tego szklanki. Na środek każdego koła należy nałożyć łyżeczką dżem i skleić brzegi pączka. Następnie odkłada się go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy zapełnić ją w całości, po czym pozostawić na 90 minut, do momentu, aż pączki podwoją swoją objętość.

  • Pieczenie pączków

    Pieczenie pączków

    Po ponownym zwiększeniu objętości przez pączki, należy włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 15 minut. Można jeść je od razu po lekkim przestudzeniu lub posypać przed podaniem cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • sposób na stroik wielkanocny
  • farby plakatowe
  • wykonanie kurczaka wielkanocnego
  • składniki na pączki ziemniaczane
  • pochód konny
  • słonina
  • zabawna przystawka
  • biały ser
  • jajko zwierzątko
  • sposób przygotowania wydmuszki
  • marshmallow
  • pielenie
  • wyprzedaż garażowa
  • przygotowanie kurczaków z jajek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising