Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna sałatka z mozzarellą i awokado

Opiekun artykułu: mattek
Pyszna sałatka z mozzarellą i awokado

Pyszna sałatka z mozzarellą i awokado

Dobra sałatka to idealny dodatek do obiadu i nie tylko. Można ją jeść samodzielnie i warto to robić, ponieważ lepiej zjeść sałatkę niż ciastko. Więcej w niej zdrowia oraz właściwości odchudzających. Ze względu na to, że wiele pomysłów na sałatki jest już nudnych, od czasu do czasu można zdecydować się na coś innego, w tym proponowaną poniżej sałatkę z mozzarellą i awokado.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania dobrej sałatki potrzebne są dobre składniki. Wśród nich znajduje się:
    * 1/2 sałaty lodowej,
    * 1/2 szklanki listki bazylii,
    * 1 mozzarella,
    * 1 czerwona cebula,
    * 1 awokado,
    * 1 słoik pomidorów suszonych,
    * 3 łyżki pestek dyni,
    * 3 kromki chleba,
    * musztarda,
    * miód,
    * ocet balsamiczny,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.
    Zamiast pestek dyni można wykorzystać pestki słonecznika, które wielu osobom bardziej przypadają do gustu niż dynia.

  • Etap pierwszy

    Sałatę lodową porwać na kawałki i wrzucić do szerokiej miski. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić na bardzo drobne kawałki, po czym również wrzucić do miski.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Awokado obrać, przekroić na pół i pozbyć się pestki, a następnie pokroić je na kawałki i dorzucić do reszty składników. Pomidorki wyjąć ze słoika, odsączyć z zalewy, po czym przekroić je na pół. Dodać do pozostałych elementów.

  • Etap trzeci

    Warzywa w misce posypać listkami bazylii, po czym dodać mozzarellę. Można ją pokroić na kawałki lub podzielić na cząstki palcami.

    Słonecznik lub pestki dyni przez 1 minutę prażyć na patelni polanej odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dorzucić do pozostałych składników.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Oliwę z oliwek, ocet, miód i musztardę zmieszać i polać sosem całą sałatkę. Można delikatnie zamieszać, żeby wszystkie składniki poczuły na sobie odrobinę sosu.Przygotowany chleb natrzeć oliwą – można również czosnkiem – zarumienić na patelni. Podawać sałatkę razem z kawałkami chleba, najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • papryka zielona
  • chleb
  • sałaka z tuńczykiem
  • sałatka cobb
  • jajko na twardo
  • likier pomarańczowy
  • łyżka
  • owoce morza
  • przygotowanie sałatki jajecznej
  • jadłospis
  • ser fata
  • sałatka wiosenna
  • sałatka z rzodkiewką i ogórkami
  • olej
  • wiosna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising