Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne placki ziemniaczane z serem

Opiekun artykułu: pawelpp
Pyszne placki ziemniaczane z serem

Pyszne placki ziemniaczane z serem

Placków ziemniaczanych nie potrafi sobie odmówić prawie nikt. Chrupiące, smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkami oraz bez, są świetnym daniem na kolację oraz na obiad. Można je łatwo wykonać, lecz warto urozmaicić tradycyjny przepis. Placki ziemniaczane z serem to zupełnie nowa odsłona popularnego dania, której z pewnością warto posmakować.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Uzyskanie smacznych placków ziemniaczanych jest możliwe, jeśli wcześniej przygotuje się niezbędne elementy, czyli:
    * 1 kg ziemniaków,
    * 2 jajka,
    * 2 cebule,
    * 40 g sera żółtego,
    * 3 łyżki mąki,
    * pieprz,
    * paprykę mieloną ostrą,
    * sól,
    * olej (do smażenia).

  • Krok pierwszy

    Ziemniaki dokładnie obrać ze skórki. Umyć pod zimną wodą, po czym zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do miski. Zaraz po starciu wszystkich ziemniaków na tej samej tarce zetrzeć również ser.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę obrać z łupinek. Pokroić na drobne kawałki ostrym nożem. Nawet jeśli kusi, nie trzeć jej na tarce. Pod wpływem tarcia cebula robi się gorzka, a to sprawi, że placki nie będą tak dobre, jak powinny.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wrzucić cebulę do ziemniaków. Wbić całe jajka, wsypać mąkę, doprawić przyprawami. Wymieszać wszystko razem, aż uzyska się gęstą masę. Mieszać można zarówno łyżką, jak i rękami.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na patelnię nalać oleju. Rozgrzać go i przy pomocy łyżki kłaść na ciepły tłuszcz ziemniaczaną masę. Smażyć placki z obu stron do momentu, aż będą miały ładny brązowy kolor. Odkładać na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Podawać, kiedy placki są jeszcze ciepłe, z ketchupem lub z surówką z kapusty. Smacznego.

Popularne tagi
  • zapiekany bakłażan z parmezanem
  • mięso
  • dodatek
  • zasady grillowania warzyw
  • papryka mielona
  • gulasz
  • ser kozi
  • sos pomidorowy
  • przepis na bakłażany z parmezanem
  • potrawa na ciepło
  • azja
  • placki z cukinie na słodko
  • koperek
  • pieczone ziemniaki
  • tofu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising