Advertising
Zakumaj.pl

Babka o smaku świeżych cytryn

Opiekun artykułu: bevent
Babka o smaku świeżych cytryn

Babka o smaku świeżych cytryn

Babka to ciasto bardzo lubiane, które jest nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych i które można przygotować w kilkunastu smakach oraz rodzajach. Żeby nieco urozmaicić sobie świąteczne smakołyki, zamiast babki waniliowo-kakaowej warto przygotować cytrynową. Ma ona orzeźwiający, delikatny smak, a polana lukrem zasmakuje każdemu.

Advertising
Advertising
  • Składniki na ciasto

    Składniki na ciasto

    Przygotowanie babki cytrynowej wymaga odpowiednich składników. Nie jest ich dużo, jednak warto zadbać o to, żeby były świeże. Przygotować trzeba:
    * 200 g mąki pszennej,
    * 200 g białego cukru,
    * 200 g masła,
    * 4 jajka,
    * 1 cytrynę,
    * 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
    Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy zadbać o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Poza nimi można przygotować także składniki na lukier, który jest wyśmienitym dodatkiem do babki cytrynowej. Są to:
    * 1/2 cytryny,
    * 100 g cukru pudru.

  • Pierwszy krok

    Masło przełożyć do miski. Można pokroić je na kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żeby wygodniej się je ucierało. Dodać cukier i rozpocząć ucieranie. Gdy składniki zaczną przypominać jednolitą masę, dodawać żółtka, jedno po drugim. Każde kolejne powinno znaleźć się w masie dopiero wtedy, kiedy poprzednie dobrze się z nią połączy.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po połączeniu z masą maślaną wszystkich żółtek zmniejszyć pracę miksera i dodać mąkę. Przed jej dodaniem warto wsypać do niej proszek do pieczenia, dzięki czemu ciasto lepiej wyrośnie. Po wymieszaniu mąki z masą zaprzestać na chwilę miksowania i do gotowej masy zetrzeć skórkę z cytryny, najlepiej na drobnych oczkach, a z pozostałej części wycisnąć sok. Można do osobnego naczynia, można wprost do ciasta. Zmiksować dokładnie, aż całość będzie tworzyła pachnącą jednolitą konsystencję.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Formę do pieczenia posmarować masłem lub margaryną, oprószyć bułką tartą i przelać do niej masę. Następnie włożyć do piekarnika podgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 50 – 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia i przygotować lukier. Z cytryny wycisnąć sok i dodać do niego przesiany cukier puder. Zmiksować. Gdy babka będzie już chłodna i wyjęta z formy, można polać ją lukrem. Poczekać, aż delikatnie stężeje i dopiero wtedy podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • białko
  • rozmaryn
  • jajecznica w skorupce
  • kuchnia rosyjska
  • babka baranek
  • bułka
  • pisaki cukrowe
  • babeczki kurczaczki
  • jajka faszerowane
  • dodatek do jedzenia
  • puszysta babka
  • cukier
  • marchewka
  • wielkanoc
  • ciasteczka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising