Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować doskonałą paschę serową?

Opiekun artykułu: tasak
Jak przygotować doskonałą paschę serową?

Jak przygotować doskonałą paschę serową?

Pascha nie jest nazwą obcą, jednak pascha serowa, typowa dla kuchni rosyjskiej, nie jest najpopularniejszym daniem wielkanocnym w Polsce. Jednak jeśli szuka się miłego dla podniebienia urozmaicenia, dobrze jest sięgnąć po przepis właśnie na paschę z sera. Jest lekka, smaczna i idealnie komponuje się z wielkanocnym śniadaniem. W poniższym artykule prezentujemy nie tylko łatwy, ale przede wszystkim sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Żeby pascha była smaczna, niezbędne są świeże składniki, które zapewnią jej dobry smak oraz długą trwałość. Wśród potrzebnych produktów muszą znaleźć się:
    * 1 kg sera białego,
    * 1/2 kg cukru,
    * 10 żółtek,
    * 50 g rodzynek,
    * 250 g masła,
    * 1/2 opakowania cukru waniliowego.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Część żółtek, dokładnie 5, musi być ugotowane na twardo, dlatego niezbędne jest najpierw ugotowanie jaj, a następnie wydobycie żółtek. Białko można zjeść.Ser biały, jeśli nie jest mielony, zemleć dwa razy, żeby przyszła masa była gładka oraz puszysta.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Surowe żółtka wbić do miski, dodać cukier, a następnie ubijać je nad parą wodną, w tzw. kąpieli wodnej, aż do uzyskania bardzo puszystej masy. Powoli dodawać masło i po wmieszaniu masła zdjąć znad pary.Przeciśnięte przez sitko ugotowane żółtka dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodawać zmielony ser i cały czas miksować lub ucierać tradycyjną kulą, aby osiągnąć gładką masę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Rodzynki sparzyć i osuszyć. Zarówno je, jak i cukier waniliowy dodać do masy serowej, zamieszać.Przygotować formę, wykładając ją dokładnie podwójną wilgotną gazą, na którą należy przelać masę serową. Gazę zawinąć z boków na środek, zakrywając ciasto, po czym odwrócić formę dnem do dołu i pozostawić w chłodnym miejscu albo w lodówce na całą noc.Następnego dnia obrócić formę ponownie i wyjąć gotową paschę. Można ją podawać bez dodatków lub ozdobioną bakaliami.

Popularne tagi
  • czekoladowe pisanki
  • kuchnia rosyjska
  • mleko
  • orzechy
  • dip
  • garnek
  • rzodkiewka
  • sernik
  • jajko na twardo
  • jajka z łososiem
  • jajko z nadzienie
  • składniki na gniazdka
  • pasta
  • groch
  • lukier królewski
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising