Advertising
Zakumaj.pl

Czym jest kuracja serwatkowa?

Opiekun artykułu: paulin
Czym jest kuracja serwatkowa?

Czym jest kuracja serwatkowa?

Kuracja serwatkowa brzmi tajemniczo, jednak jest to jeden ze sposobów na pielęgnację organizmu. Sama serwatka to produkt uboczny produkcji sera i twarogu. Może wydawać się mało zachęcająca, ponieważ jest żółtozielonym płynem o kwaśnym smaku. Okazuje się jednak, że nieciekawy wygląd ma wiele zalet.

Advertising
Advertising
  • Powstanie serwatki

    Powstanie serwatki

    Powstanie serwatki jest związane z procesem odtłuszczania mleka, z którego powstaje tym samym materiał twarogowy oraz substancje tłuszczowe. W zakładach mleczarskich serwatka nie ma szczególnego znaczenia, jest dodawana do paszy dla zwierząt, mimo że jest pełnowartościowym produktem, w którym znajduje się wiele pozytywnych substancji, mających działanie lecznicze.

  • Zalety serwatki

    Zalety serwatki

    Serwatka ma wiele zalet, z których zdawano sobie sprawę już w starożytności. Traktowanie jej jak wspomagacza zdrowia nie zmieniło się, chociaż nie wszyscy obecnie wiedzą o możliwościach serwatki i nie wszyscy chcieliby ją stosować. Wśród najważniejszych zalet leczniczych produktu jest działanie związane z przyśpieszeniem metabolizmu. Dzięki temu lekko przeczyszcza i oczyszcza organizm ze szkodliwych elementów. Dodatkowo potrafi pobudzić zdolności regeneracyjne ciała, przywracając siły oraz skutecznie radząc sobie z niektórymi drobnymi schorzeniami.

  • Zasady kuracji serwatkowej

    Zasady kuracji serwatkowej

    Kuracja serwatkowa powinna być stosowana według odpowiednich zasad, w przeciwnym razie nie będzie skuteczna, a może nawet zaszkodzić. Na początek warto wiedzieć, że kuracja może trwać od kilku dni do nawet 4 tygodni. Polega na włączaniu do codziennego jadłospisu 600 – 800 gramów serwatki. Można zacząć od mniejszych ilości, żeby zobaczyć, w jaki sposób będzie działała na organizm. Teoretycznie ma lekkie zdolności przeczyszczające, jednak każdy organizm jest inny i może się zdarzyć, że już niewielka porcja zadziała bardzo intensywnie.Dodatkiem do kuracji serwatkowej są liczne soki naturalne, ze świeżych roślin – z mniszka lekarskiego, pokrzywy – które pogłębiają efekt i jednocześnie dostarczają dodatkowych witamin i składników mineralnych.Serwatkę należy przyjmować o poranku – pierwsza porcja – a kolejne w ciągu dnia. Jednocześnie warto pamiętać, że kuracja powinna być nastawiona na oczyszczenie organizmu z toksyn i to od niej najlepiej zaczynać każdą dietę.

  • Powody rozpoczęcia kuracji

    Powody rozpoczęcia kuracji

    Kurację serwatkową można stosować zarówno w domu, jak i w niektórych klinikach. Do jej stosowania zazwyczaj przyczyniają się choroby związane z jelitami oraz żołądkiem. Wynika to przede wszystkim z pozytywnego wpływu na florę bakteryjną układu pokarmowego, który bywa osłabiony przez toksyny. Jeśli nie posiada odpowiednio dużo dobrych bakterii, znacznie łatwiej ulega infekcjom, czemu serwatka potrafi zapobiegać. Co więcej, kuracja serwatkowa odbija się dobrze na układzie krwionośnym, regulując ciśnienie krwi, a duża ilość potasu oraz magnezu w serwatce wpływa pozytywnie na układ nerwowy i pozwala na powrócenie do równowagi emocjonalnej.

Popularne tagi
  • syrop z agawy
  • okoń nilowy
  • dieta odchudzająca
  • reakcja alergiczna
  • regeneracja
  • mleko krowie
  • jak zachować młody wygląd
  • cynk
  • zamrażalka
  • wartości odżywcze parówki
  • gotowanie na parze
  • zmiana jadłospisu
  • dorsz
  • ujemne kalorie
  • awokado
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising