Advertising
Zakumaj.pl

Drożdżowe placki ziemniaczane na obiad

Opiekun artykułu: bigmuta
Drożdżowe placki ziemniaczane na obiad

Drożdżowe placki ziemniaczane na obiad

Ziemniaki są stałym elementem posiłków, jednak ugotowane z sosem albo posypane koperkiem mogą znudzić się po jakimś czasie. Żeby nie nabrać do tego dobrego warzywa całkowitego obrzydzenia, można przyrządzić je w zupełnie inny sposób, mianowicie jako puszyste placki drożdżowe. Ciekawe, smaczne i pasujące idealnie na posiłek w czasie ciepłych dni.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie drożdżowych placków ziemniaczanych wymaga odpowiednich składników, wśród których powinno znaleźć się:
    * 7 dużych ziemniaków,
    * 3 cebule dymki,
    * 1 jajko,
    * 5 g drożdży,
    * 2 łyżki wody,
    * 1/2 łyżeczki cukru,
    * 1 łyżeczka pieprzu,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 szklanka mąki,
    * olej do smażenia.
    Zamiast typowych drożdży do pieczenia można użyć 1 opakowania drożdży instant.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie ziemniaki dokładnie obrać, a następnie umyć pod zimną wodą. Cebulę przepłukać pod zimną wodą. Należy pamiętać, żeby nie odcinać szczypiorku od cebuli, gdyż on również się przyda i doda plackom lepszego smaku. Umytą cebulkę posiekać na bardzo drobne kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę podgrzać, żeby była ciepła, ale nie bardzo gorąca. Wlać ją do szklanki. Dodać cukier i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Wsypać drożdże instant albo pokruszone drożdże piekarskie i ponownie zamieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Obrane ziemniaki zetrzeć do miski. Można zrobić to na tarce o bardzo małych oczkach albo o średnich, jeśli nie ma się nic przeciwko większym kawałkom ziemniaków. Po starciu wszystkich odcedzić nadmiar wody przez gazę albo sitko. Przełożyć je z powrotem do miski, wsypać mąkę, cebulę, pieprz oraz sól i drożdże. Dokładnie wymieszać.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na patelni rozgrzać olej. Następnie przy pomocy łyżki nakładać na patelnię trochę ciasta i smażyć niewielkie placki. Przypiekać z obu stron, aż będą miały złocisty kolor. Podawać od razu po usmażeniu – same albo z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Popularne tagi
  • ciasto drożdżowe
  • zielone chili
  • zapiekane ziemniaki
  • sezon na grzyby
  • bazylia
  • przepis na szparagi panierowane
  • tymianek
  • ser żółty
  • danie z cukinii
  • ser
  • drożdże
  • przepis na ciasto do gofrów
  • przepis na frytki z awokado
  • nabiał
  • ryżowe kulki z nadzieniem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising