Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na naleśniki à la szarlotka

Opiekun artykułu: zunia
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 50 min.
Przepis na naleśniki à la szarlotka

Przepis na naleśniki à la szarlotka

Naleśniki na śniadanie to bajeczny przysmak. Zwłaszcza jeśli są bardzo słodkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Najczęściej na szybkie śniadanie robimy naleśniki z dżemem, ewentualnie z owocami i serem czy też z kremem czekoladowo-orzechowym. Poniżej znajdziesz przepis na ciekawszą propozycję, idealną podczas jesiennych i zimowych poranków, gdyż rozgrzewającą za sprawą cynamonu. Zobacz koniecznie, jak upiec cudowne i cienkie naleśniki cynamonowe, a potem napełnić je jeszcze ciepłym, szarlotkowym nadzieniem. Mniam! Śniadanie Mistrzów!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na ciasto

2 czubate szklanki mąki

2 szklanki mleka

1 niecała szklanka wody mineralnej gazowanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

½ opakowania cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatki:

2 twarde i kwaśne jabłka

250 ml śmietany kremówki

1 śmietan fix

cukier

Na ciasto 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 niecała szklanka wody mineralnej gazowanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju ½ opakowania cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatki: 2 twarde i kwaśne jabłka 250 ml śmietany kremówki 1 śmietan fix cukier
Wskazówki:

Zamiast bitej śmietany możesz do naleśników podać lody śmietankowe, bakaliowe albo waniliowe.

  • Przygotowanie cynamonowego ciasta naleśnikowego

    Dodanie cynamonowego smaku do zwykłego ciasta naleśnikowego nie jest niczym trudnym. Do miski wbij dwa jajka i lekko je rozkłóć za pomocą widelca. Potem dodaj mleko oraz wodę mineralną gazowaną. Całość wymieszaj ze sobą bardzo dobrze za pomocą miksera. Potem dodaj do mokrych składników przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i cynamon. Dzięki dodatkowi cukru waniliowego naleśniki uzyskają bardzo fajny posmak i zrównoważą specyficzny smak cynamonu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, czyli być „lejące”, tak abyś mogła spokojnie rozprowadzić je po patelni. Ciasto powinno odpocząć przez około pół godziny. Możesz je wstawić do lodówki.

  • Przygotowanie nadzienia

    Przygotowanie nadzienia

    W czasie gdy ciasto będzie sobie odpoczywać, ty przygotujesz szarlotkowe nadzienie. Twarde i kwaśne jabłka obierz, a następnie pokrój w dość drobną kostkę. Następnie wrzuć je na patelnię i posyp płaską łyżką cukru. Podsmażaj jabłka, aż bardzo wyraźnie zmiękną. Następnie przerzuć je z patelni do miski i odstaw.

  • Przygotowanie bitej śmietany

    Do miski od miksera wlej 150 ml śmietany kremówki 36%. Dodaj jeden śmietan fix, a następnie zacznij ubijać śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj jedną łyżkę cukru i jeszcze chwilę pomieszaj mikserem całość. Odstaw na czas smażenia naleśników.

  • Smażenie naleśników

    Kluczem do dobrego usmażenia naleśników jest bardzo dobrze rozgrzana patelnia. Rozgrzej naczynie dokładnie – dzięki temu nawet pierwszy naleśnik będzie udany. Smaż naleśnik, aż zarumieni się z jednej strony, a na brzegu zacznie być chrupiący. Odwróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Na każdy naleśnik nałóż trochę jabłkowego nadzienia. Potem zwiń go w rulon, a na wierzch wyłóż jeszcze bitą śmietanę. Całość możesz dodatkowo posypać cynamonem, jeśli bardzo lubisz jego smak. Smacznego!

Popularne tagi
  • ekstrakt waniliowy
  • syrop do naleśników
  • podwieczorek
  • masa makowa
  • przepis
  • potrawy na walentynki
  • butelka po ketchupie
  • naleśniki z truskawkami
  • naleśniki na maśle
  • składniki spożywcze
  • naleśniki z dynią
  • dodatki do naleśników
  • ser mascarpone
  • polewa czekoladowa
  • cynamonowe naleśniki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising