Zakumaj.pl

Przepis na naleśniki z nadzieniem truskawkowo-serowym

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 50 min.
Przepis na naleśniki z nadzieniem truskawkowo-serowym

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść sobie na śniadanie czy na obiad naleśniki. To bardzo proste i wbrew pozorom wcale nie tak praco- i czasochłonne danie, a potrafi uszczęśliwić całą rodzinę. Nawet jeśli każdy z twoich domowników preferuje inne nadzienie, to ty po prostu możesz zająć się smażeniem, a im na stół wystawić serki wytrawne, serki słodkie, dżemy, warzywa, żółty ser i tak dalej. Wówczas z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jedną z lepszych wersji naleśników na słodko, jakie można zaserwować dzieciom czy rozpieścić nimi dorosłych podczas niedzielnego śniadania, są naleśniki podawane z nadzieniem truskawkowo-serowym, bardzo łatwym do przygotowania. Poniżej znajdziesz przepis na około 10 cienkich i dość dużych naleśników, co spokojnie zaspokoi poranny głód całej rodziny.

  • Przygotowanie ciasta na naleśniki

    Kiedy robisz naleśniki, zawsze zaczynaj od przygotowania ciasta na nie, gdyż musi ono „odpocząć” i wtedy będzie się lepiej smażyło. Do miski wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki oleju lub oliwy z oliwek (jeśli nie przeszkadza ci jej dość intensywny smak i aromat) oraz mleko i wodę mineralną gazowaną. To wszystko szybko i dokładnie roztrzep ze sobą, używając ręcznej trzepaczki lub ewentualnie miksera. Następnie dorzuć do tego mąkę, łyżkę cukru pudru oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz wszystko wymieszaj dowolnym sposobem. Mieszaj tak długo, aż nie będzie żadnych grudek w cieście. Tak przygotowane ciasto odstaw, może być do lodówki, na około 30 minut.

Strona 1 z 4
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

Na ciasto:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka

¾ szklanki wody mineralnej gazowanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka cukru pudru

Na nadzienie:

około 150 g truskawek

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

250 g twarogu półtłustego

cukier puder i cukier waniliowy

Do dekoracji (opcjonalnie):

truskawki

cukier puder

Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody mineralnej gazowanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru pudru Na nadzienie: około 150 g truskawek 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 250 g twarogu półtłustego cukier puder i cukier waniliowy Do dekoracji (opcjonalnie): truskawki cukier puder
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz