Zakumaj.pl

Przepis na sałatkę z ziemniaków do potraw z grilla

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na sałatkę z ziemniaków do potraw z grilla

Jeśli sezon grillowy jest właśnie w pełni, to z pewnością marzy ci się przyjęcie pod chmurką z zimnym piwem i aromatycznymi skrzydełkami. Jedzenie z grilla, takie jak kiełbaski czy też karkówka, zazwyczaj jest ciężkie, więc warto przełamać je innymi smakami, typowo letnimi oraz lekkimi. Wszak polskie lato, sezon od czerwca do sierpnia, obfituje w pyszności prosto z sadów oraz ogrodów. Sprawdzi się tutaj pyszna sałatka z młodych ziemniaków z innymi pysznymi dodatkami. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a z pewnością zaskoczysz nią swoich znajomych i podasz coś treściwego, a jednocześnie lekkiego, dzięki czemu pieczywo do kiełbasek i mięsa nie będzie już potrzebne. Chcesz wiedzieć, jak ją przygotować? Sprawdź poniższy przepis i ciesz się smakiem lata oraz grillowanych potraw.

  • Gotowanie ziemniaków

    W pierwszej kolejności należy ugotować ziemniaki. Powinnaś zostawić do tego ich mundurki, czyli po prostu ich skórkę. Jeśli używasz starych ziemniaków, wybierz te raczej mniejsze i bardzo dokładnie umyj je z piasku. Jeśli zaś używasz młodych, wystarczy delikatnie je opłukać. Następnie, kiedy ziemniaki już się ugotują i będą miękkie, ale nierozpadające się, odstaw je do całkowitego wystygnięcia. Potem obierz je dokładnie ze skórki i pokrój na ćwiartki czy ósemki.

Strona 1 z 5
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

1 kilogram ziemniaków

1 duży ogórek zielony

około 16 rzodkiewek

duży pęczek szczypiorku

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

3 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 kilogram ziemniaków 1 duży ogórek zielony około 16 rzodkiewek duży pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz