Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna sałatka z surimi i ogórkiem

Opiekun artykułu: pawlaq
Smaczna sałatka z surimi i ogórkiem

Smaczna sałatka z surimi i ogórkiem

Lekka sałatka jest dobrym urozmaiceniem posiłku, jak również idealną kolacją dla osób, które dbają o linię albo nie chcą przejadać się na noc. Zamiast przyrządzać sałatkę tylko i wyłącznie z tradycyjnych warzyw, które ma się pod ręką, warto pozwolić sobie na chwilę egzotyki. Sałatka z paluszkami surimi może być czymś nie tylko nowym, ale i smacznym.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty

    Niezbędne produkty

    Bardzo ważna jest świeżość produktów spożywczych, z których będzie przygotowywana sałatka. Należy o nią zadbać w szczególny sposób. Dzięki temu osiągnie się dobry efekt w postaci smacznego dania. Do niezbędnych elementów należą:
    * 1 opakowanie makaronu ryżowego,
    * 1 opakowanie paluszków surimi,
    * 1 ogórek zielony,
    * 1 pęczek koperku,
    * 1 łyżka jogurtu naturalnego,
    * 2 łyżki majonezu,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Makaron ryżowy przełożyć do miski średniej wielkości. Zagotować wodę i zalać go nią tak, żeby woda zakrywała go w całości. Pozostawić na 5 minut, aż zmięknie, a następnie odlać wodę i ostudzić. Pokroić makaron na mniejsze części, ponieważ w oryginalnej postaci jest go o wiele za dużo do sałatki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Paluszki surimi wyjąć z opakowania. Jeżeli były mrożone, wyjąć je z zamrażalnika 30 minut wcześniej. Paluszki przekroić na pół, a następnie na mniejsze części. Opakowania surimi zazwyczaj nie są bardzo duże, więc można z powodzeniem dodać wszystkie paluszki do sałatki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ogórka umyć pod zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić na plasterki nie większe niż 0,5 centymetra. Plasterki przekroić jeszcze na pół.Makaron, surimi oraz kawałki ogórka wrzucić do miski średniej wielkości, najlepiej z wysokimi brzegami, żeby nic nie wypadło.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    W niewielkiej misce zmieszać ze sobą majonez oraz jogurt naturalny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać jeszcze raz, a następnie polać sosem pozostałe składniki sałatki. Wszystko zamieszać razem, na zakończenie dodając posiekany koperek. Przemieszać jeszcze raz. Wstawić na 20 minut do lodówki, żeby sałatka dobrze się schłodziła. Sałatkę można podawać z pieczywem razowym.

Popularne tagi
  • ryba
  • oliwki zielone
  • sałatka z majonezem
  • kuchnia węgierska
  • zdrowe jedzenie
  • sałatka z zielonego ogórka
  • mizeria
  • kurczak
  • przepis na surówkę z kapusty i marchewki
  • salsa
  • sałatka brokułowa z rodzynkami
  • kolba kukurydzy
  • sok z limonki
  • kolesław
  • sałatka jarzynowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising