Zakumaj.pl

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 10 min.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Polacy uwielbiają przyrządzać zapiekane potrawy. Wykorzystujemy do tego chleby, makarony, a także ziemniaki. Uwielbiamy bowiem smak podpieczonych przysmaków, zwłaszcza tych z dodatkiem sera. Wielbiciele zapiekanek także nie rozczarują się tym przepisem. Potrawa zrobiona na bazie ziemniaków, cebuli oraz boczku z pewnością będzie smakować. Jeśli chcesz urozmaicić nieco zwykły obiad, jakim są smażone kartofle popijane maślanką czy kefirem, koniecznie wypróbuj ten przepis.

  • Przygotowanie warzyw

    Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka (półksiężyce), natomiast czosnek pozostaw póki co w całości. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz i ponownie przepłucz. Jeśli ziemniaki są młode, to nie potrzeba obierać ich ze skórki – wystarczy dobrze ją wyszorować. Pokrój ziemniaki w cienkie talarki.

  • Przysmażanie

    Przysmażanie

    Boczek pokrój w kostkę. Następnie postaw patelnię na ogniu. Jeśli chcesz, to możesz nalać na nią kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju dobrej jakości, ale nie ma takiej potrzeby – z boczku wytopi się tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Zamieszaj go i odczekaj chwilę, aż wyleci z niego nieco tłuszczu. Następnie dorzuć pokrojoną w piórka cebulę, a także przepuść przez praskę dwa małe ząbki czosnku. Przysmażaj wszystko razem, a w tym czasie dodaj szczyptę czerwonej papryki.

  • Sos śmietanowy

    Śmietanę kremówkę przelej do miski. Dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Warto także dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej, która doskonale smakuje z takimi ziemniaczanymi zapiekankami. Całość ze sobą wymieszaj.

  • Układanie

    Układanie

    Przyszykuj naczynie żaroodporne lub blachę. Naczynie wysmaruj tłuszczem, nie omijaj także brzegów. Jako pierwszą warstwę połóż talarki z ziemniaków. Następnie na to posyp trochę cebuli i boczku z patelni, polej kilkoma żyłkami sosu, a potem znowu nałóż ziemniaki. Powtarzaj tak aż do momentu, gdy skończą ci się składniki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Posyp je suszonym tymiankiem.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Jeśli użyłaś naczynia żaroodpornego, to zakryj je przykrywką, jeśli zaś blaszki, to przykryj jej górkę folią aluminiową. Zapiekankę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 – 45 minut. Po wyjęciu podawaj na ciepło. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

1 kg ziemniaków

30 dag boczku

2 małe ząbki czosnku

2 duże cebule czerwone (lub białe)

sól i pieprz

300 ml śmietany kremówki 36%

200 g żółtego sera

szczypta czerwonej papryki

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta tymianku

1 kg ziemniaków 30 dag boczku 2 małe ząbki czosnku 2 duże cebule czerwone (lub białe) sól i pieprz 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g żółtego sera szczypta czerwonej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta tymianku