Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na ziołowe zrazy z kurczaka

Opiekun artykułu: szunia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Przepis na ziołowe zrazy z kurczaka

Przepis na ziołowe zrazy z kurczaka

Zrazy, czy inaczej „zawijańce”, to bardzo dobry pomysł na rodzinny niedzielny obiad. Robi się je dłużej niż zwykłe kotlety schabowe, ale i tak nie są bardzo czasochłonne, więc warto je przygotować, kiedy ma się wolny dzień. Będą one z pewnością urozmaiceniem zwykłych potraw podawanych w ciągu tygodnia. Zazwyczaj zrazy robi się z mięsa wieprzowego, ale można je zamienić na drób, zwłaszcza jeśli w domu są małe dzieci, które zazwyczaj przepadają za piersiami z kurczaka.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 podwójne piersi z kurczaka

3 jajka

2 szklanki bułki tartej

1 szklanka mąki

1/3 szklanki mleka

olej do smażenia

masło ziołowe

sól i pieprz

2 podwójne piersi z kurczaka 3 jajka 2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 1/3 szklanki mleka olej do smażenia masło ziołowe sól i pieprz
  • Przygotowanie kurczaka

    W pierwszej kolejności zajmij się piersiami z kurczaka. Pokrój je na większe płaty, które będziesz mogła nieco rozbić. Pamiętaj, że mięso drobiowe jest delikatniejsze niż wieprzowina i nie powinnaś go rozbijać bardzo mocno – zrób to delikatnie i przed użyciem tłuczka owiń każdą sztukę mięsa w foliowy woreczek.

  • Przygotowanie masy jajecznej

    Następnie przygotuj masę jajeczną, w której będziesz moczyć kurczaka. Cztery jajka roztrzep z solą oraz pieprzem i mlekiem. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Zawijanie

    Zawijanie

    Na każdy kawałek kurczaka połóż około dwóch łyżek masła czosnkowego. Następnie płat drobiowy zawiń tak, aby nie pozostawić żadnych otworów. Jeśli chcesz, możesz wspomóc się wykałaczkami.

  • Smażenie

    Zawinięte piersi z kurczaka z masłem ziołowym dokładnie zamocz w masie jajecznej, a następnie w panierce składającej się z bułki tartej oraz mąki pszennej (w proporcji 2:1). Tak przygotowane kładź na głęboki i dobrze rozgrzany tłuszcz.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Usmażone piersi z kurczaka możesz podawać z ziemniakami oraz świeżymi surówkami warzywnymi czy mizerią. Smacznego!

Popularne tagi
  • przysmak ziemniaczany
  • przepis na wołowinę z dynią
  • przygotowanie smażonego ryżu
  • rondel
  • żurawina
  • filety drobiowe z pieczarkami
  • danie azjatyckie
  • leczo
  • dorosły
  • menu
  • przepis na kotlety z kurczaka
  • ruszt
  • jogurt naturalny
  • przepis na bigos
  • mąka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising