Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna babka marmurkowa – jak ją przygotować?

Opiekun artykułu: kulturabedzin
Pyszna babka marmurkowa – jak ją przygotować?

Pyszna babka marmurkowa – jak ją przygotować?

Podstawowym deserem wielkanocnym jest babka. Można przygotować ją na kilka różnych sposobów. Bardzo smaczna jest tzw. babka marmurkowa. Łączy w sobie smak wanilii oraz kakao, dzięki czemu znajduje wielu wielbicieli. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na ten wyjątkowy przysmak.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania babki marmurkowej potrzebny jest odpowiedni zestaw świeżych, dobrej jakości produktów, w tym:
    * 3,5 szklanki mąki tortowej,
    * 2 szklanki cukru,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1/4 szklanki kakao,
    * 225 g masła,
    * 4 jajka,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski przełożyć masło – można zamiast niego użyć margaryny – wsypać cukier i zacząć ucierać oba składniki, aż do osiągnięcia puszystej masy. Na początku najlepiej miksować na niewielkich obrotach, stopniowo je zwiększając.

    Stopniowo dodawać mleko, proszek do pieczenia, sól, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, mleko oraz jajka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Miksować, aż wszystkie składniki połączą się dokładnie, tworząc gęstą, jasną masę. Mieszać jeszcze przez 5 minut od uzyskania takiej konsystencji, żeby ciasto napowietrzyło się odpowiednio. Następnie odlać z całości 2,5 szklanki do osobnej miseczki. Do odlanej masy wsypać kakao i bardzo dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Formę do pieczenia przeznaczoną do babek natrzeć margaryną i posypać lekko bułką tartą. Przelać do niej najpierw masę białą, a na nią kakaową. Kilka razy wbić nóż w różnych punktach ciasta, żeby podczas pieczenia uzyskać efekt marmurka.Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec 60 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, a przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Babka marmurkowa nie tylko doskonale smakuje, lecz również dobrze się prezentuje.

Popularne tagi
  • białko
  • rozmaryn
  • jajecznica w skorupce
  • kuchnia rosyjska
  • babka baranek
  • bułka
  • pisaki cukrowe
  • babeczki kurczaczki
  • jajka faszerowane
  • dodatek do jedzenia
  • puszysta babka
  • cukier
  • marchewka
  • wielkanoc
  • ciasteczka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising