Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna sałatka z kurczakiem i selerem

Opiekun artykułu: martaoch
Pyszna sałatka z kurczakiem i selerem

Pyszna sałatka z kurczakiem i selerem

Sałatki to dania, do których można podejść wyjątkowo fantazyjnie. W zależności od chęci można wykonać ją z mięsem lub bez mięsa. W wersji z mięsnymi dodatkami szczególnie dobrze sprawdza się kurczak – smaczny, zdrowy i nadający sałatce wyrazistego smaku. Dzięki temu sałatka jest idealna zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i jako kolacja.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby wykonać smaczną sałatkę, trzeba przygotować odpowiednie składniki, wśród których znajdują się:
    * 1 słoiczek selera (może być z ananasem),
    * 1 puszka kukurydzy,
    * 1/2 piersi kurczaka,
    * 2 łyżki majonezu,
    * 250 g makaronu,
    * 1 łyżeczka koperku,
    * 1/2 cebuli czerwonej,
    * kolorowy pieprz,
    * przyprawa do kurczaka.
    W przypadku makaronu można wybierać dowolne kształty – muszelki, świderki, kokardki – które sprawią, że sałatka będzie wyglądała bardziej interesująco i milej będzie mieć ją na talerzu.

  • Pierwszy krok

    Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, uważając, żeby się nie rozgotował, gdyż wpłynie to niekorzystnie na sałatkę – jej smak oraz wygląd. Można odrobinę posolić, chociaż nie za dużo, żeby sałatka nie była za słona.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pierś z kurczaka pokroić w kostki średniej wielkości. Doprawić przyprawą do kurczaka. Warto natrzeć całe mięso przed wrzuceniem go na patelnię, a dopiero po tym rozpocząć przysmażanie aż do momentu, kiedy mięso przyrumieni się na złoty kolor.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Kukurydzę odsączyć z wody znajdującej się w puszcze. Tak samo postąpić z selerem, po czym oba składniki wrzucić do średniej wielkości miski. Dodać lekko ostudzony, ugotowany makaron, a następnie kurczaka.

    Cebulę posiekać na kawałki. Lepiej używać czerwonej, a nie zwykłej, ponieważ lepiej wygląda w sałatce i jest smaczniejsza.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Pokrojoną cebulę dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie wymieszać, aż wszystkie składniki będą tworzyły całość. Posypać koperkiem i podawać. Bardzo dobrze smakuje z grzankami ziołowymi albo czosnkowymi.

Popularne tagi
  • ciasto
  • pomarańczka
  • kuchnia śródziemnomorska
  • dżem truskawkowy
  • żurawina
  • sałatka z ogórków
  • przepis na sałatkę arbuzową z fetą
  • ryż brązowy
  • przepis na sałatkę szpinaku i granatu
  • sałatka z krewetek
  • przygotowanie sałatki wiosennej
  • chleb
  • boczek
  • ziemniaki
  • sałatka arbuzowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising