Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe przepisy na grillowane brzoskwinie

Opiekun artykułu: hanaana
Ciekawe przepisy na grillowane brzoskwinie

Ciekawe przepisy na grillowane brzoskwinie

Owoce są rzadko pieczone na grillu, co jest wielką stratą, ponieważ są niezwykle smacznym daniem. Warto zacząć urozmaicać sobie w ten sposób biesiadowanie przy ruszcie. Nowym smakiem i powiewem egzotyki będzie z pewnością grillowanie brzoskwini, która wcale nie niszczeje pod wpływem ciepła, lecz jest jeszcze lepsza.

Advertising
Advertising
  • Brzoskwinia na chlebie

    Brzoskwinia na chlebie

    Grillowana brzoskwinia z chlebem może być zarówno daniem na obiad, jak i podwieczorkiem. Do jej przygotowania niezbędne są:
    * 1 brzoskwinia,
    * 2 kromki chleba graham,
    * 2 łyżki serka ricotta,
    * 2 łyżki miodu płynnego.
    Rozgrzać grill. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przekroić połówki na dwie części i zacząć grillować. Obok owoców położyć chleb i opiekać z dwóch stron. Gdy oba elementy będą już lekko brązowe, zdjąć je z grilla. Posmarować chleb serkiem, ułożyć na nim po dwa kawałki brzoskwini i polać miodem.

  • Brzoskwinie z jogurtem

    Brzoskwinie z jogurtem

    Delikatne, słodkie brzoskwinie idealnie nadają się do grillowania i jadania ich z równie delikatnymi dodatkami, w tym z jogurtem. Ich przyrządzenie wymaga:
    * 1/2 puszki brzoskwiń (lub 4 świeże),
    * 1 opakowanie jogurtu greckiego.
    Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu. Jeżeli używa się świeżych, trzeba przekroić je na pół i wyjąć pestkę. Kłaść na rozgrzanym grillu dziurką do dołu. Przypiekać, póki brzoskwinia nie stanie się lekko brązowa. Wtedy przełożyć na talerz i wypełnić miejsce po pestce jogurtem greckim. Można zamiast jogurtu nałożyć po 1 łyżce lodów waniliowych.

  • Brzoskwinie z karmelem

    Brzoskwinie z karmelem

    Ciepłe brzoskwinie mogą być wspaniałe z wieloma dodatkami, jednak szczególnie dobrze smakują na ciepło. Żeby mieć z nich doskonały deser, warto przygotować:
    * 4 brzoskwinie,
    * 3 łyżki miodu,
    * 1 łyżeczkę masła,
    * 1 jogurt grecki,
    * orzechy włoskie,
    * miód płynny.
    Masło rozpuścić w rondelku, dodać miód i zamieszać, a następnie wrzucić orzechy i gotować przez 2 – 3 minuty, aż do powstania syropu. Wyłowić z niego orzechy. Ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki i grillować. Gdy zrobią się przyrumienione, przełożyć na talerz. Dodać na sam środek po 1 łyżce jogurtu, polać miodem i posypać orzechami. Podawać.

Popularne tagi
  • danie z warzyw
  • smażony kurczak
  • przepis na zapiekany kalafior
  • sos musztardowy
  • arancini
  • jabłka na ciepło
  • rodzinny obiad
  • nuggetsy
  • frytki ze słodkich ziemniaków
  • parówki na ciepło
  • sposób na miękką kukurydzę
  • pieczarki nadziewane
  • sos serowy
  • potrawa na ciepło
  • gofrownica
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising