Zakumaj.pl

Zdrowa sałatka z bobem i ziemniakami

Zdrowa sałatka z bobem i ziemniakami

Jednym z ciekawszych warzyw, jakie można zjeść latem, jest bób. Zazwyczaj gotuje się go w osolonej wodzie i zjada, lecz są również inne sposoby, żeby go wykorzystać. Jest bardzo dobrym i co istotne, zdrowym składnikiem sałatki, która nada się na obiad oraz na kolację.

  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do przygotowania dobrej sałatki potrzebne będą świeże składniki, które sprawią, że będzie wyjątkowo dobra. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 1 szklanka bobu,
    * 3 duże ziemniaki,
    * 2 duże pomidory,
    * 1 łyżka musztardy,
    * 2 łyżki octu winnego,
    * 4 łyżki oliwy z oliwek,
    * 4 – 5 liści sałaty,
    * olej do smażenia,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu (nie powinien być za miękki) pozostawić do ostudzenia, a gdy już będzie chłodny, obrać ze skórki, uważając, żeby nie zgnieść ziaren palcami.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidory dokładnie umyć, oderwać zielone szypułki, jeśli je posiadają. Pokroić w tzw. ósemki. Ziemniaki również obrać, umyć zimną wodą, a następnie pokroić w kostkę. W czasie krojenia rozgrzać na patelni olej, po czym wrzucić na niego ziemniaki i przysmażać do momentu, gdy zarumienią się i zmiękną.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Sałatę należy umyć i osuszyć. Porwać do miski na mniejsze kawałki. Do miski dodać przysmażone ziemniaki, bób oraz pomidora, ale na razie jeszcze nie mieszać ze sobą.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    W misce albo w blenderze zmieszać ze sobą musztardę, ocet, oliwę z oliwek oraz przyprawy, a jeżeli chce się uzyskać bardziej wyrazisty smak – pieprz, paprykę mieloną i odrobinę ziół. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie polać przygotowanym sosem składniki i delikatnie zamieszać całość. Wstawić na 30 minut do lodówki.Podawać z dodatkami w postaci zimnego mięsa, z chlebem albo zjadać bez dodatkowego urozmaicenia.