Advertising
Zakumaj.pl

Ziemniaki zapiekane z parmezanem – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: jakub
Wymagany czas: 1 godz.
Ziemniaki zapiekane z parmezanem – jak je przyrządzić?

Ziemniaki zapiekane z parmezanem – jak je przyrządzić?

Ziemniaki to warzywo, które warto zjeść zawsze. Najlepiej z dodatkami, które podkreślą smak i sprawią, że każda ziemniaczana potrawa jest inna. Jeśli masz ochotę na połączenie swojskich ziemniaczków z kuchnią włoską, dodaj do nich parmezan, tworząc danie, któremu nie będziesz mógł się oprzeć.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przyrządzenie zapiekanych ziemniaków z dodatkami uda się na pewo, jeśli przed rozpoczęciem pracy skompletuje się następujące składniki:

    * 2 kg ziemniaków,

    * 4 łyżki parmezanu,

    * 4 łyżki bułki tartej,

    * 3 łyżki masła,

    * liście laurowe,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przed przystąpieniem do konkretnych działań wyjąć blachę z piekarnika, a sam piekarnik włączyć, ustawiając na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Następnie zająć się ziemniakami, obierając wszystkie cienko. W każdym ściąć delikatnie dolną część, żeby mogły swobodnie stać – nie musi to być odcięcie dużego kawałka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie ziemniaki ponacinać wzdłuż w taki sposób, żeby stworzyć otwory, jednak nie przekrawać ziemniaka na plasterki, cały czas ma stanowić całość. Po nacięciu wszystkich ziemniaków przygotować formę do pieczenia – wyłożyć ją folią aluminiową oraz wysmarować masłem. W tak przygotowanej formie ułożyć ziemniaki jeden obok drugiego. W jedno z nacięć w każdym ziemniaku włożyć liść laurowy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Tak przygotowaną blachę wsunąć do piekarnika na 40 minut. Przed ostatecznym umieszczeniem blaszki w piekarniku ziemniaki można posolić dowolną ilością soli. Po upływie wyznaczonego czasu blachę na chwilę wyjąć z piekarnika, posypać wszystkie ziemniaki startym parmezanem, a następnie piec jeszcze 10 minut. Podawać, kiedy ziemniaki są jeszcze bardzo gorące – można z sosem czosnkowym albo z ketchupem jako dodatkową dekoracją smakową.

Popularne tagi
  • przepis na pieczarki faszerowane
  • receptura
  • szczypiorek
  • pieczone ziemniaki
  • danie z drobiu
  • grillowanie
  • zapiekany kalafior z cytryną
  • czosnek
  • dodatek do mięsa
  • zapiekanka z bakłażana
  • bułki
  • jajka zapiekane w ziemniakach
  • chili
  • przepis na ziemniaki z boczkiem
  • kalarepa z farszem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising