Advertising
Zakumaj.pl

Grzyby w sosie własnym – specjalnie na zimę

Opiekun artykułu: pluja
Grzyby w sosie własnym – specjalnie na zimę

Grzyby w sosie własnym – specjalnie na zimę

Prawdziwki, borowiki, kurki oraz inne leśne grzyby kuszą, żeby nie tylko je jeść, lecz również zachować ich smak na zimę. Można to robić na kilka sposobów. Najpopularniejszym jest suszenie, jednak poza aromatycznymi suszkami warto również przygotować kilka słoiczków z grzybami w sosie własnym.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować grzyby w sosie własnym, nie potrzeba wielu składników, wystarczą:
    * borowiki,
    * gąski,
    * kurki,
    * sól,
    * słoiki.
    Można zdecydować się na mieszankę grzybów lub tylko na jeden rodzaj.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie grzyby, które zostały wybrane do przetworów, wyczyścić. Przekroić na mniejsze kawałki, chyba że same w sobie są małe, wówczas nie trzeba tego robić. Przygotowane grzyby wrzucić do garnka.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Posypać grzyby solą. Zacząć podgrzewać pod przykryciem i dusić we własnym sosie do momentu, aż stracą 1/3 swojej objętości. Gdy do tego dojdzie, przełożyć grzyby do wyparzonych gorącą wodą słoików. Ugnieść je łyżką w taki sposób, żeby nie było pęcherzyków powietrza. Między grzybami a wieczkiem powinno pozostać 1,5 cm wolnego miejsca.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Słoiki mocno zakręcić. Układać je w garnku z dnem wyłożonym bawełnianą ściereczką. Pojemniki nie powinny się dotykać się nawzajem. Zalać garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i podgrzewać. Pasteryzować 25 minut od momentu zagotowania się wody.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po pasteryzacji wyjąć słoiki z garnka, ostudzić i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie ponownie powtórzyć proces pasteryzowania jeszcze 2 razy. Dopiero wtedy można mieć pewność, że w grzybach nie znajdują się żadne niepożądane bakterie.Grzyby w sosie własnym nadają się doskonale do omletów, sosów oraz zup i mogą być wykorzystywane przez całą zimę.

Popularne tagi
  • kapusta biała
  • pikantny dodatek
  • gotowanie
  • garnek kamienny
  • owoce dzikiej róży
  • pasta paprykowa
  • marynowane maślaki
  • masło smakowe
  • pesto migdałowe
  • ciasto
  • uderzenie
  • vegeta
  • właściwości miodu
  • nasiona selera
  • sól kuchenna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising