Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić marynowaną czerwoną cebulę?

Opiekun artykułu: martens
Jak przyrządzić marynowaną czerwoną cebulę?

Jak przyrządzić marynowaną czerwoną cebulę?

Marynować można niemal wszystko – ryby, mięso, owoce, warzywa. Wśród warzyw wartym zainteresowania produktem jest czerwona cebula. Ma bardzo dobry, wyrazisty smak i świetnie sprawdza się jako dodatek do dań oraz jako przystawka na przyjęciu. Zachęcamy do samodzielnego wykonania marynowanej czerwonej cebulki i zachwycenia się jej smakiem.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Wykonanie marynowanej czerwonej cebuli może udać się tylko, jeżeli wcześniej przygotuje się odpowiednie składniki, czyli:
    * 2 cebule czerwone,
    * 1 papryczka chili,
    * 1 pomarańcza,
    * 2 limonki,
    * sól morska,
    * pieprz,
    * kolendra.
    Niezbędny jest również słoik do przechowywania cebuli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Obie cebule pozbawić łupinek. Pokroić w cienkie piórka i odłożyć do miski. Zalać wrzątkiem, tak żeby cebula została w całości przykryta. Pozostawić na 10 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie kiedy cebula będzie miękła, zająć się zalewą. Z pomarańczy oraz z obydwóch limonek wycisnąć sok, jak najwięcej, przy pomocy wyciskarki do soku lub używając własnych dłoni. Sok przelać do 1 miseczki, może się już połączyć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cebulkę odsączyć z wody. Posypać pieprzem i solą, a następnie zalać owocowym sokiem. Posypać całość posiekaną kolendrą.

    Papryczkę chili umyć, przekroić na pół i pozbyć się ziarenek. Posiekać i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dobrze całość, po czym przełożyć ją do słoika z wieczkiem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

    Po tym czasie można podawać cebulkę albo uczynić z niej doskonałą przystawkę.

Popularne tagi
  • buraki
  • przygotowanie owadów
  • sezon truskawkowy
  • przepis na grzyby marynowane
  • dodatek do kanapek
  • warzywa
  • kapusta kiszona
  • układ pokarmowy
  • masło jabłkowe
  • przygotowanie dżemu malinowego
  • przepis na marynowaną czerwoną cebulę
  • przepis na marmoladę pomarańczowo-ananasową
  • zalewa do grzybów
  • żurawina
  • borowiki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising