Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić grzyby marynowane w oleju?

Opiekun artykułu: flown
Jak zrobić grzyby marynowane w oleju?

Jak zrobić grzyby marynowane w oleju?

Grzyby marynowane w oleju są dobrym przysmakiem zarówno do obiadu, jak i na przyjęcie w gronie rodziny lub znajomych. Doskonale smakują, mają ładny kształt i mogą zasmakować nawet osobom, które dotąd nie jadały grzybów.

Zamiast przygotowywać przetwory tylko w occie, warto spróbować czegoś nowego i marynować grzybki w oleju.

Advertising
Advertising
Ostrzeżenia:

Grzyby w oleju należy zjeść w przeciągu 2 miesięcy.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie przetworów wymaga odpowiednich i dobrych składników spożywczych. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
    * 1 kg grzybów (różnych rodzajów),
    * 3 szklanki oliwy z oliwek,
    * 2 szklanki octu winnego,
    * 12 ziaren jałowca,
    * 6 liści laurowych,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 2 goździki,
    * 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
    * 1 garść orzechów włoskich.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie przygotowane grzyby należy oczyścić, lekko przemyć wodą albo przetrzeć wilgotną ściereczką. Sprawdzić, czy nie są robaczywe, usunąć ewentualne fragmenty runa leśnego i oddzielić kapelusze od trzonków. Małe kapelusze można wykorzystać w całości, większe pokroić w ćwiartki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ocet przelać do garnka. Zacząć podgrzewać. Czosnek obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki. Wrzucić do octu razem z goździkami i pieprzem. Doprowadzić całość do wrzenia. Wrzucić wszystkie grzyby. Gotować przez 5 minut, a następnie zdjąć z gazu i odcedzić ocet z dodatkowych elementów.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Grzyby należy dokładnie odcedzić, najlepiej na czystej ścierce, i przełożyć do słoików. Podana ilość składników wystarcza na uzyskanie dwóch. Posolić grzyby, a następnie dodać orzechy oraz po 3 liście laurowe i 6 ziaren jałowca.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Zawartość obu słoików zalać oliwą tak, żeby grzybki były całkowicie zakryte. Zakręcić. Odstawić przetwory w chłodne miejsce na 2 tygodnie, ale nie do lodówki. Po tym czasie grzybki są gotowe do jedzenia.

Popularne tagi
  • dziurawienie wieczka
  • tymianek
  • dżemy owocowe
  • kulinaria
  • dynia w zalewie
  • układ oddechowy
  • sól do przetworów
  • ciasto
  • sposób przygotowania soku
  • gruszki
  • przepis na marynowane buraki
  • dżem dyniowy
  • przepis na korniszony
  • jabłka
  • przechowywanie marmolady
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising